Кламер БГ - Новини: Според полицията 51 400 "жълти жилетки" са било по улиците на Франция вчера

Според полицията 51 400 "жълти жилетки" са било по улиците на Франция вчера

Европа

|
Нед, 10 Фев 2019г. 11:19ч.
Според полицията 51 400 "жълти жилетки" са било по улиците на Франция вчера

Френското министерство на вътрешните работи обяви, че по улиците на Франция днес е имало най-малко 51 400 протестиращи, на 13-ата събота от мобилизацията на "жълтите жилетки", предаде Франс прес. В Париж демонстрантите са били най-малко 4000.

Един човек е бил леко ранен в китката от сълзотворна граната и е с четири откъснати пръста. Във френската столица са арестувани 36 души. Съобщава се и за сблъсъци в някои райони на Париж, но и в други градове.

Миналата седмица в протестите участваха 58 000 души, от които около 10 000 в столицата."Жълтите жилетки"оспорват тези данни.

В Париж бяха изпочупени градски пейки, парапети и табели, както и банкомати. Опожарени са десетина коли, повечето от които луксозни. Подпален беше и автомобил на антитерористичната военна мисия "Сантинел" (Sentinelle). По-рано беше съобщено, че автомобил на френската система за определяне нивото на терористична заплаха Вижипират (Vigipirate) е бил подпален край Айфеловата кула.

Правителството обяви в края на декември социални и данъчни мерки за 10 милиарда евро и голям национален дебат, но не успява да успокои това доста франгментирано движение без определен лидер,

отбелязва АФП.

mediapool.bg