Кламер БГ - Новини: Според Макрон ЕС трябва да осигури по-добра закрила за работниците

Според Макрон ЕС трябва да осигури по-добра закрила за работниците

Европа

|
Вт, 06 Ноем 2018г. 17:50ч.
Според Макрон ЕС трябва да осигури по-добра закрила за работниците

Френският президент Еманюел Макрон заяви днес, че Европейският съюз се е провалил със закрилата на по-бедните, предаде Ройтерс.

През последните месеци Макрон представя изборите за Европейски парламент идния май като битка между антиимиграционно настроените националисти и проевропейските прогресисти.

Президентът на Франция засегна днес някои от въпросите, които доведоха до нарастване на подкрепата за крайнодесните и евроскептическите партии във Франция, правейки паралел с Брекзит.

"Ние трябва да се вслушаме в страха и гнева. Породи се гняв срещу една Европа, която стана прекалено ултралиберална. Гневът е насочен срещу тази ултралиберална Европа, която вече не позволява на средните ни класи да живеят прилично", заяви Макрон в интервю за френското радио "Европа 1".

Според Макрон Брекзит е резултат от разочарованието на работническата и на средната класа от Европа и от лондонското Сити.

"Решението на Великобритания да напусне Европа е решението на средните класи да кажат: тази Европа, която ни предлагате, се отразява добре на лондонското Сити, но аз, който живея на село или в индустриалните градове, живея по-зле. Ние трябва да се вслушаме в това, нуждаем се от Европа, която защитава работниците повече", посочи френският държавен глава.

Макрон подчерта и необходимостта на Европа да изгради истинска армия, за да стане по-малко зависима от Съединените щати в контекста на засилващата се Русия.

"Русия е близо до нашите граници и е демонстрирала, че може да бъде заплашителна. Аз искам да изградя истински диалог в областта на сигурността с Русия, която е държава, която уважавам, една европейска страна. Ние се нуждаем обаче от Европа, която е в състояние да се отбранява сама и без да разчита единствено на САЩ", каза Макрон.

mediapool.bg