Кламер БГ - Новини: Скулптурата на еврото пред ЕЦБ е обявена за продажба

Скулптурата на еврото пред ЕЦБ е обявена за продажба

Европа

|
Пон, 04 Юли 2022г. 18:46ч.
Скулптурата на еврото пред ЕЦБ е обявена за продажба

Скулптурата на еврото пред ЕЦБ е обявена за продажба

Най-известният символ на еврото – прословутата синя скулптура пред бившата сграда на Европейската централна банка във Франкфурт, е обявен за продажба, съобщава Политико.

Високата 14 метра скулптура беше издигната заедно с въвеждането на евробанкнотите през 2001 г. и успя да издържи на финансовата криза и кризата с държавния дълг. Но се оказва, че вече е твърде скъпа за поддръжка.

Емблематичното произведение на изкуството на немския художник Отмар Хьорл се поддържа от организация с нестопанска цел в сферата на културата през последните 21 години. Нарастващият вандализъм и липсата на спонсорство са принудили организацията да продаде произведението на търг до октомври.

"Свързахме се със 110 банки през последните 12 месеца и 90 дори не си направиха труда да ни отговорят", коментира пред Политико председателят на неправителствената организация Манфред Пол.

ЕЦБ, която дава 15 000 евро годишно за поддръжка на скулптурата, също не е заинтересована да увеличи подкрепата си и дори не е присъствала на кръгла маса през април, която имала за цел да осигури финансиране, посочва Пол.

По думите му неговата организация вече е получила заявен интерес от много хора и компании, желаещи да купят произведението на изкуството. Те обаче трябва да имат предвид, че то тежи 50 тона.

mediapool.bg