Кламер БГ - Новини: Салвини в Москва: Санкциите са икономическа, социална и културна лудост

Салвини в Москва: Санкциите са икономическа, социална и културна лудост

Европа

|
Четв, 18 Окт 2018г. 13:36ч.
Салвини в Москва: Санкциите са икономическа, социална и културна лудост

Италианският вицепремиер и вътрешен министър Матео Салвини, който е и ръководител на крайнодясната партия "Лига", осъди в Москва "лудостта" на западните санкции срещу Русия и разкритикува остро Европейския съюз, предаде Франс прес. Както се разбра в четвъртък, Сълвини обмисля и дали да не се кандидатира за водещ кандидат (тоест, за председател на Европейската комисия) на предстоящите догодина евроизбори.

"Идвам, защото съм убеден, че санкциите са икономическа, социална и културна лудост", обяви Салвини на руско-италианска бизнес среща.

Казаното от Салвини предизвика аплодисменти в конферентната зала, пълна с руски и италиански предприемачи, някои от които взеха думата, за да умоляват министъра да подпомогне слагането на край на санкциите.

"Не е нормално да съм тук с вас в сряда следобед. Нормалното е вие да сте в предприятията си, а аз да съм с руския си колега, за да говорим за борбата с тероризма, киберсигурността и т. н.", заяви Салвини, който беше приет само от руския заместник-външен министър Александър Грушко, но не и от други длъжностни лица.

"Ние сме в процес на финансиране, в опит да убедим Турция да влезе в Европа, държава, която окупира военно европейска страна от 44 години, докато "санкционираме Русия" за анексирането на Крим през 2014 г., подчерта Салвини и коментира, че "това е лудост".

Турската армия е окупирала Северен Кипър, където функционира самопровъзгласилата се Севернокипърска турска република. Там са разположени около 35 000 турски военни, припомня Франс прес.

По време на визита в Москва в средата на юли Салвини изрази желание да се сложи край на санкциите "до края на годината" и "да не се изключва никаква възможност" да бъдат убедени другите европейски държави да наложат вето върху подновяването им след януари догодина.

Този път в Москва Салвини не назова конкретен срок, но каза, че ветото е "карта, с която можеш да играеш само веднъж" и че приоритетът е бил на италианската политика, разтърсена наскоро от приемането на бюджет, далеч надхвърлящ европейските параметри за 2019 година.

Водещ кандидат на европейските избори?

Същевременно пред италианския вестник "Република", цитирано в четвъртък от ДПА, Салвини съобщи, че обмисля дали да не се кандидатира като водещ кандидат на европейските избори догодина.

"Приятели от няколко европейски страни ме призовават (да го направя), предлагат ми (го)", каза 45-годишният политик. "Не съм имал време и възможност да обмисля предложението. Май е все още далеч. Ще видим, мисля върху това", добави лидерът на италианската партия "Лига".

Салвини и други евроскептични политици се надяват да разстроят политиката в ЕС чрез постигането на значителни успехи на изборите за Европейски парламент през май, отбелязва ДПА.

Според въведената през 2014 г. система всяко от големите европейски политически семейства се очаква да издигне свой водещ кандидат преди изборите.

Водещият кандидат на групата, която спечели най-много гласове в ЕП, после става кандидат за председател на Европейската комисия.

mediapool.bg