Кламер БГ - Новини: Румъния се закани да провали кандидатурата на Кьовеши за шеф на европрокуратурата

Румъния се закани да провали кандидатурата на Кьовеши за шеф на европрокуратурата

Европа

|
Ср, 06 Фев 2019г. 18:09ч.
Румъния се закани да провали кандидатурата на Кьовеши за шеф на европрокуратурата

Румънският министър на правосъдието Тудорел Тоадер се закани да направи всичко възможно, за да блокира кандидата за европейски главен прокурор от собствената си страна - Лаура Кьовеши.

Кьовеши беше начело на румънската Национална дирекция за борба с корупцията (DNA) и разследваше успешно борбата по високите етажи на властта, като постигна осъдителни присъди срещу министри и депутати. През юли миналата година обаче Тоадер я уволни и предизвика масови протести в нейна защита.

Тя бе класирана на първо място в конкурса за главен прокурор на Европейската прокуратура пред французина Жан-Франсоа Бонер и германеца Андрес Ритер.

Така Кьовеши може да оглави прокуратурата на ЕС по време на председателството на Румъния, което разгневи управляващите в страната. Румъния обаче не може да наложи вето при избора на шеф на Европейската прокуратура. Изборът трябва да бъде одобрен от мнозинството страни членки на ЕС и Европейския парламент, което означава, че една държава не може да блокира кандидатура.

"В ЕС определено не са наясно за злоупотребите, извършени от Кьовеши, когато водеше Националната дирекция за борба с корупцията. Ще пиша до всички европейски министри на правосъдието, за да ги информирам защо тя бе отстранена от поста си", каза Тоадер.

Румънската премиерка Виорика Дънчила пък обвини ЕС в двойни стандарти заради непрекъснатите критики към страната заради корупцията и протестите. Според нея корупцията е проблем и в Западна Европа, а протести има и във Франция.

Според протестиращите румънци страната е престанала да се бори с корупцията, откакто през 2016 г. на власт е дошла социалдемократическата партия. Лидерът на партията Ливиу Драгня, който е смятан за фактическия ръководител на румънското правителство, не може да бъде министър-председател заради присъда за изборни измами. Срещу него се водят и две други дела за корупция.

През ноември 2018 г. Европейската комисия предупреди, че в Румъния има отстъпление в борбата срещу корупцията, като се подчертава оказваният натиск върху Националната дирекция за борба с корупцията.

mediapool.bg