Кламер БГ - Новини: Тереза Мей призна, че няма достатъчно подкрепа за споразумението за Брекзит

Тереза Мей призна, че няма достатъчно подкрепа за споразумението за Брекзит

Европа

|
Пон, 25 Март 2019г. 19:10ч.
Тереза Мей призна, че няма достатъчно подкрепа за споразумението за Брекзит

Британският премиер Тереза Мей призна, че все още няма достатъчно подкрепа, за да подложи сделката си за Брекзит на трето гласуване в парламента, но добави, че ще продължи да преговаря с депутатите, за да се опита да си осигури подкрепата им, предаде Ройтерс.

"Продължавам да смятам, че правилният път по-нататък е Обединеното кралство да напусне Европейския съюз възможно най-скоро със споразумение, до 22 май", каза пред парламента министър-председателката.

"С голяма съжаление обаче бях принудена да заключа, че при сегашните обстоятелства не е налице достатъчна подкрепа в Камарата на общините, за да предложа сделката за трето гласуване", каза тя.

Мей обяви, че правителството й ще се противопостави на популярна поправка, подкрепена от депутати консерватори и законодатели от опозицията, която би позволила на парламента да осъществи поредица "ориентировъчни гласувания" по алтернативни варианти на сделката на Мей, посочва ДПА.

Ако поправката бъде приета, правителството ще предостави време за ориентировъчни вотове, но без да се ангажира да се съобрази с резултатите, предупреди Мей.

Няма промяна в позицията в Демократичната юнионистка партия (ДЮП), която е против споразумението на Тереза Мей. Лидерката на ДЮП Арлийн Фостър е уведомила за това британската премиерка в телефонен разговор днес, съобщи говорител на малката северноирландска формация, цитиран от Ройтерс.

Подкрепата на ДЮП е от ключово значение за одобряването на сделката от Камарата на общините. Управляващите консерватори нямат мнозинство в долната камара на британския парламент и правителството зависи от северноирландската партия за прокарването на своята програма.

Освен това обаче нещата много зависят от развитията на събитията в парламента днес.

Правителствен източник каза, че парламентът вероятно ще приеме поправка, с която ще отнеме от правителството контрола върху процеса на Брекзит, в опит да намери изход от задънената улица по въпроса за излизането на Великобритания от Европейския съюз.

Очаква се в довечер депутатите да гласуват дали да поемат контрола над дневния ред на парламента и да проведат серия от гласувания по алтернативни варианти, включително митнически съюз с ЕС и провеждането на втори референдум.

Оставка в замяна на подкрепа за сделката?

Вчера Мей свика на спешна среща в правителствената резиденция Чекърс край Лондон ключови министри от своя кабинет, депутати консерватори, подкрепящи Брекзит, и други видни дейци на управляващата партия.

Те пространно дискутираха стратегията на премиерката и въпроса дали има достатъчна подкрепа, за да бъде отново поставен на гласуване идната седмица нейният договорен с Брюксел проект на споразумение за напускане на ЕС, съобщи Ройтерс.

Говорителят отказа да направи коментар за резултата от днешните разговори. По-късно обаче електронният сайт "Бъзфийд" съобщи, че депутатите привърженици на Брекзит, начело с Джейкъб Рийс-Мог и Иън Дънкан-Смит, са казали на Мей, че ако иска нейното споразумение да бъде одобрено, тя трябва да представи график за оттеглянето си от премиерския пост, за да се гарантира, че следващият етап от преговорите - вече за условията на бъдещите отношения с ЕС - ще премине под друго ръководство, продължава агенцията.

Тереза Мей е заявила, че ще подаде оставка, ако привържениците на твърдия Брекзит подкрепят сделката й с Европейския съюз, предаде Ройтерс, като се позова на телевизия Ай Ти Ви.

"Получих информация от надежден източник, че Тереза Мей е заявила пред Борис Джонсън, Иън Дънкан Смит, Стив Бейкър, Джейкъб Рийс-Мог и Дейвид Дейвис в премиерската резиденция в Чекърс, че ще подаде оставка, ако те подкрепят сделката й с ЕС, включително и предпазния механизъм, който те ненавиждат. Мей обаче не е дала никакви детайли и по тази причина няма голямо доверие към думите й, че ще се оттегли", посочва политическият редактор на Ай Ти Ви Робърт Пестън.

Шансовете на Мей да прокара през парламента постигнатото от нея споразумение за Брекзита намаляха значително снощи, след като срещата й с високопоставени поддръжници на напускането без споразумение в нейната резиденция в Чекърс приключи без резултат, пише от своя страна британският в. "Гардиън".

Очаква се в понеделник вечер депутатите да гласуват дали да поемат контрола над дневния ред на парламента и да проведат серия от гласувания по алтернативни варианти, включително митнически съюз с ЕС и провеждането на втори референдум. Това би могло да изложи Мей на опасност да загуби контрола над процеса на Брекзита, отбелязва британското издание.

mediapool.bg