Кламер БГ - Новини: Разпръскването на протестиращи в германска гора беше спряно след смъртта на журналист

Разпръскването на протестиращи в германска гора беше спряно след смъртта на журналист

Европа

|
Четв, 20 Септ 2018г. 15:53ч.
Разпръскването на протестиращи в германска гора беше спряно след смъртта на журналист

Журналист, отразяващ протест срещу изсичането на дървета в гората заради въгледобив в района на германския град Керпен, загина вчера след падане, предаде ДПА.

Властите в Северен Рейн-Вестфалия, провинцията, в която се намира гората Хамбах, прекратиха полицейската операция по разпръскване на протеста "до второ нареждане".

"Не можем просто да продължим", каза областният министър на вътрешните работи на Северен Рейн-Вестфалия Херберт Ройл.

Полицията заяви, че журналистът, който от известно време наблюдавал дейността на природозащитниците в къщичките, построени от тях по дърветата в гората, паднал от около 15 м. Това станало, когато тръгнал по мостче между две дървета с подобни къщички и мостчето пропаднало. Опитите да му се окаже първа помощ били напразни и мъжът починал на място.

Полицейски говорител окачестви смъртта му като "трагичен нещастен случай".

"Трябва да подчертая, че този нещастен случай по никакъв начин не е свързан с полицейската операция, отнасяща се до разчистването (на гората) от къщичките по дърветата", каза той. Областният министър Ройл призова на разследващите да бъде предоставено време и спокойствие, за да изяснят случая.

Полицията незабавно прекратила операцията си за премахването на протестния лагер, която продължава вече седмица. Гората се намира недалеч от Кьолн в западна посока. Довчера бяха разрушени 39 от общо 51 къщички, заяви полицията.

Природозащитната организация "Хамби остава" протестира срещу намерения на енергийния концерн Ер Ве Е да изсече част от гората, за да отвори място за открита мина за добив на лигнитни въглища. Протестът с къщичките, някои от които са на височина от 25 м, продължава вече шест години.

Според активистите гората, в която има вековни букове и дъбове, има 12 000-годишна история и в нея живеят защитени животински видове, включително прилепи, жаби и други.

Организацията поиска незабавно да бъде спряно разчистването на гората. "Призоваваме полицията и Ер Ве Е да напуснат гората незабавно и да прекратят тази опасна операция", написа тя в блога си.

Тя определи журналиста като "приятел, който от дълго време наблюдаваше действията на организацията в гората". Както изглежда, той искал да бъде по-близо до мястото, където полицията извършвала операцията си.

Полицията не е разпространявала данни за самоличността му.

mediapool.bg