Кламер БГ - Новини: Разводът на Великобритания с ЕС отново е в задънена улица

Разводът на Великобритания с ЕС отново е в задънена улица

Европа

|
Ср, 23 Окт 2019г. 13:12ч.
Разводът на Великобритания с ЕС отново е в задънена улица

Разводът на Великобритания с Европейски съюз отново се оказа в задънена улица във вторник вечер, след като депутатите в британския парламент отхвърлиха изключително сгъстения график на премиера Борис Джонсън за одобряване на неговото споразумение с Брюксел за Брекзит, предаде Ройтерс.

Преди самото гласуване Джонсън предупреди парламента, че ако го бламира по въпроса за графика и наложи отлагане на Брекзит до януари, той ще се откаже от опитите си да ратифицира споразумението и ще поиска избори под лозунга "Нека да извършим Брекзит".

Така Джонсън бе поставен от опонентите си снощи в унизителното положение да иска от ЕС нова отсрочка след 31 октомври - нещо, което той се бе зарекъл никога да не направи.

Преди това председателят на Европейския съвет Доналд Туск каза, че би погледнал сериозно на такова искане.

Депутати отхвърлиха с 322 гласа срещу 308 т.нар. "програмна поправка", която отреждаше само 3 дни за обсъждане и гласуване на законопроекта за Брекзит, чрез който да бъде осъществено постигнатото с Брюксел споразумение.

Както се очакваше, преди това те одобриха по принцип с 329 срещу 299 гласа на второ четене самото 115-странично споразумение. Вторият вот обаче прави невъзможно за Джонсън да изпълни обещанието си и да изкара Великобритания от ЕС на 31 октомври.

След втория вот, нанесъл му тежко поражение, премиерът заяви, че ще "постави на пауза" самия законопроект. Джонсън каза, че кабинетът временно преустановява разглеждането на законопроекта за Брекзит и ускорява подготовката за Брекзит без сделка. Преди това обаче ще се консултира с европейските лидери.

Туск ще препоръча на 27-те да приемат отлагане

Председателят на Европейският съвет Доналд Туск започна консултации с ръководителите на 27-те страни от ЕС по искането за отлагане на датата за излизане на Великобритания за 31 януари 2020 г., съобщи в Туитър говорителката на ЕК Мина Андреева, предаде Франс прес.

По-късно Туск заяви, че ще препоръча на лидерите на страните от ЕС да приемат отлагане на излизането на Великобритания от съюза, което вече беше отлагано два пъти, от първоначалната дата 29 март - на 12 април и след това на 31 октомври.

"След решението на британския премиер Борис Джонсън да преустанови процеса на ратифициране на споразумението за оттегляне и за да се избегне Брекзит без сделка, аз ще препоръчам на 27-те страни от ЕС да приемат искането на Обединеното кралство за отлагане", написа Туск в Туитър.

Той добави, че за тази цел ще предложи решението да бъде взето с писмена процедура, без да бъде свиквана среща на върха.

Франция е готова да обсъди "техническа отсрочка", но за няколко дни

Франция е склонна да предостави на Великобритания "техническа отсрочка" на Брекзит, но за не повече от няколко дни, заяви френският държавен секретар по европейските въпроси Амели дьо Моншален, цитирана от Франс прес.

"В края на седмицата ще видим дали е оправдано предоставянето на чисто техническа отсрочка, за да може британският парламент да завърши парламентарната процедура" по Брекзит, заяви Дьо Моншален в Сената. "Извън тази перспектива, евентуално удължаване на срока, целящо да се печели време или да се обсъди отново споразумението, е изключено", добави тя.

За сряда е насрочена среща на посланиците на страните членки в ЕС, за да се обсъди тази препоръка, заяви един от тях пред АФП. Но решение няма да бъде взето още днес, предупреди той. Става въпрос само да се провери дали всички страни членки споделят същия анализ на ситуацията и да се види дали ново отлагане е оправдано, обясни той.

В събота Борис Джонсън поиска отлагане на Брекзит с три месеца, до 31 януари 2020 година. Доналд Туск препоръча да се отговори положително на тази молба, но ЕС може да предложи друг срок, отбелязва агенцията.

Отлагане, но с колко?

Лидерите на страните от ЕС може да бъдат принудени да се съберат на спешна среща, нежелана за всеки от тях, пише днес вестник "Дейли телеграф". Това ще стане в случай че френският президент Еманюел Макрон наистина възразява на препоръката на Доналд Туск Брекзитът да бъде отложен с три месеца.

Председателят на Европейския съвет е заявил, че удължаването на крайния срок, в който Обединеното кралство ще напусне ЕС, трябва да бъде одобрено с писмена процедура, без да се налага нова среща на върха в Брюксел, припомня изданието. Но според цитирани от него дипломатически източници такова решение може да бъде взето само ако ръководителите на 27-те лично се споразумеят за размера на срока.

Сред обсъжданите варианти е удължаване с три месеца до 31 януари 2020 г., както предвижда законодателен акт на британския парламент. Удълженият срок би бил автоматично прекратен, когато Камарата на общините и след това Европейският парламент одобрят споразумението за раздялата, отбелязва всекидневникът.

"Таймс": Джонсън уби доверието на парламента, а с това и сделката си

Борис Джонсън уби собствената си сделка, след като унищожи доверието към парламента, констатира "Таймс". Според вестника, ако британският премиер беше прекратил преструвките и бе решил да бъде открит и честен спрямо парламента и бе декларирал, че ще спазва парламентарната процедура, той щеше да прокара своята сделка, без да губи вота за "поправката на Летуин" (която задължава премиера да поиска отсрочка за Брекзита, ако Камарата не одобри сделката) и без да губи вота за графика за приемането на закона за Брекзита.

Според "Таймс" британският парламент може да функционира единствено на основата на доверието - доверие, че правилата и процедурите ще бъдат спазвани така както самият парламент ги е определил да действат. Борис Джонсън и Даунинг стрийт 10 разрушиха това доверие и така сега имаме депутати, опасяващи се, че премиерът ще прибегне до някоя неясна парламентарна процедура, така че изобщо да подмине парламента. Това не е начинът, по който може да бъде управляван един парламент, и това със сигурност няма да проработи, заключава вестникът.

"Гардиън": Опозицията да се обедини около един план

Камарата на общините не трябва да губи спечеленото ценно време и опозицията трябва да се обедини около един план, пише в редакционна статия "Гардиън". Според изданието снощи парламентът успешно е сложил спирачка върху опита на премиера да прокара Брекзита набързо.

С опитите си да прокарат бърз Брекзит и да осмиват цялата опозиция като участници в заговор за оставането в съюза премиерът и съюзниците му се надяваха да има достатъчно подплашени и изтощени депутати, които да подкрепят едно споразумение, далеч по неблагоприятно от предложеното от Тереза Мей. Този план се провали и сега парламентаристите, които са против концепцията на Джонсън за нерегулирана и откъсната от традиционните си търговски партньори Великобритания, разполагат с още време. Те трябва да се възползват от него, заключава "Гардиън".

"Хъфинтън пост" се пита защо Борис Джонсън и Брекзитът са "между рая и ада" и подчертава, че ключовият въпрос е дали премиерът иска избори през зимата или през пролетта. В дългото бягане с препятствия, каквото е Брекзитът, Джонсън постигна нещо, което Тереза Мей не успя - той преодоля първата парламентарна пречка. Но след няколко минути бе блъснат във водата, пише изданието.

Само преди шест седмици Джонсън се заричаше, че няма да допусне отлагане на Брекзит след 31 октомври. Сега обаче сериозно се замисля дали да предизвика бързи избори или да прекрачи крайния срок, изтичащ на Хелоуин, констатира изданието.

mediapool.bg