Кламер БГ - Новини: Над 15 милиона италианци са в принудителна карантина

Над 15 милиона италианци са в принудителна карантина

Европа

|
Пон, 09 Март 2020г. 15:25ч.
Над 15 милиона италианци са в принудителна карантина

Карантината, наложена от италианското правителство заради разпространението на коронавируса от днес до 3 април в голяма част от Северна Италия, ще наруши всекидневието на над 15 милиона души. Никой не може да влиза или да излиза от зоната на карантината по какъвто и да било повод. Предвидени са само две изключения. Хората, които се намират извън засегнатата зона в момента на влизане в сила на указа, могат да се върнат по домовете си. А хората, които не живеят в зоната на карантината, включително туристите, могат да я напуснат.

Вътре в зоната пътуванията трябва да бъдат ограничени. Силите на реда могат да поискат от всеки пътуващ човек да представи документ, с който да обоснове пътуването си - например медицинска бележка или писмо от работодател.

Двете летища в Милано, "Линате" и "Малпенса", както и това във Венеция, работят. Но националната авиокомпания "Алиталия", каза, че ще извършва само вътрешни полети от "Линате" и ще спре всичките си полети от "Малпенса". Международните полети на компанията ще бъдат само от Рим.

Гарата в Милано е отворена, някои влакове са отменени, а други имат съвсем малко пътници, установи журналист на АФП. Музеите, спортните зали, басейните, дискотеките и залите за игри ще бъдат затворени. Баровете и ресторантите могат да работят, но клиентите им трябва да седят на най-малко метър разстояние. Магазините са отворени, търговските центрове и пазарите се очаква да не работят, но аптеките и супермаркетите в тях ще останат отворени. Тези търговски обекти обаче също трябва да следят да няма струпване на хора.

Ако не бъдат спазвани правилата на правителствения указ, силите на реда могат да арестуват нарушителите, които могат да бъдат осъдени на до три месеца лишаване от свобода или глоба до 206 евро.

Нееднозначна реакция

Италианската агенция АНСА посочва, че постановлението за карантината на големи части от Северна Италия не е било посрещнато еднозначно от ръководните кадри в засегнатите територии, както и в други италиански области. Провинциални управители на засегнатите от мярката 14 италиански провинции определят разпоредбите като тежки, но оправдани. Лука Дзая, областният управител на областта Венето, в която са засегнати от мярката три провинции, обаче я определя като несъразмерна.

Освен това областните управители на областите Фриули Венеция Джулия, Пиемонте, Ломбардия, Венето, Лигурия, Сардиния, Сицилия, Абруцо, Умбрия и ръководителите на автономните провинции Тренто и Болцано са поискали видеоконферентна връзка с премиера Джузепе Конте, за да получат разяснения по постановлението.

АНСА, както и вестниците "Република" и "Стампа" съобщават, че областни управители на южни италиански области са призовали хората да не се изкушават да напускат сега Ломбардия и другите зони под карантина и да пътуват на юг, защото като стигнат на юг, ще бъдат поставяни и там под карантина за 14 дни. Такива призиви са отправени от областния управител на Пулия Микеле Емилиано, от областната управителка на Калабрия Йоле Сантели, от областния управител на Кампаня Винченцо Де Лука, от областния управител на Сицилия Нело Музумечи, от областния управител на Базиликата Вито Барди и от областния управител на Абруцо Марко Марсилио.

Областната управа на Сардиния пък е недоволна, че правителството не е спряло и фериботните връзки до острова, който беше една от последните италиански области, регистрирали случаи на зараза.

Кризата с коронавируса е породила напрежение в няколко италиански затвора. В затвора в Модена затворници са протестирали, притеснени, че коронавирусът може да се разпространи там. При неизяснени обстоятелства е починал един от затворниците. Двама надзиратели са ранени леко. В затвора в Поджореале затворниците са протестирали срещу спиране на посещенията заради коронавируса. А в затвора в Павия се е стигнало до взимане на заложници на двама надзиратели, които накрая са били освободени, единият от самите затворници, а другият при специална операция.

Хората да "използват главата си и благоразумието си"

Кадри, качени във видеоканала на в. "Кориере дела сера", показват почти призрачен Милано, с намален трафик вчера след влизането в сила на постановлението. На някои от кадрите се вижда и как хората спазват частта му при пазаруване в големите супермаркети, където изчакват на входа с колички, на определено разстояние един от друг, преди да бъдат пуснати от охраната вътре.

Същевременно в. "Република" съобщава, че областният управител на Лигурия Джовани Тоти е публикувал вчера във Фейсбук снимка, на която се вижда как хората са се стекли в живописния крайбрежен квартал на Генуа - Бокадасе, за да се възползват от хубавото време, в момент, в който в други части на страната хората са поставени под карантина и придвижванията им са ограничени, за да се спре разпространението на коронавируса.

"Хора, така не бива!", пише областният управител на Лигурия и допълва, че няма никакъв смисъл от това да се налагат ограничителни мерки, за да може след това хората да се струпват на едно място. Той допълва, че първата предпазна разпоредба трябва да е хората да "използват главата си и благоразумието си".

Същият в. "Република" съобщи през уикенда как италианци са се втурнали към зимни курорти в областите Пиемонте и Вале Д'Аоста, за да използват, че е наваляло сняг и че децата са в принудителна ваканция заради коронавируса и да покарат ски, въпреки призивите да си останат у дома, за да спрат разпространението на заразата.

Водещи италиански издания посочват, че има само три думи, с които може да се спре заразата: "Стойте у дома!".

Телевизия Ти Джи 24 и "Метеоуеб" пък съобщават, че италиански шоу звезди отправят призив към сънародниците си да си останат у дома и са създали специален хаштаг за това в социалните мрежи, наречен #аз си оставам у дома. Под него призиви са отправили певците Лигабуе, Джованоти и Тициано Феро, режисьорът Паоло Сорентино, водещите Фиорело, Амадеус, Антонела Клеричи, актрисите Барбара Фория и Мария Грация Кучинота, писателят и министър на културата Дарио Франческини. Певецът Нек пък призова сънародниците си за отговорно поведение и за грижа за своите близки.

Редица италиански музеи решиха да качат свои шедьоври в сайтовете си, за да помогнат на италианците да открият "тайните в техните музейни колекции", докато си стоят у дома. Към тази инициатива се присъединиха Кралските музеи в Торино, Националната галерия за модерно и съвременно изкуство в Рим, Археологическият музей в Каляри, археологическият обект Помпей, Колизеят в Рим, Египетският музей в Торино, Музеят на ориенталското изкуство във Венеция.

Няколко видни личности също са с положителен тест за коронавируса. След като през уикенда заразен се оказа лидерът на Демократическата партия Никола Дзингарети, който е областен управител на Лацио, след това заразени се оказаха и областният управител на Пиемонте Алберто Чирио и началникът на генералния щаб на италианските въоръжени сили, генерал Салваторе Фарина. Областните управители на Ломбардия, Сицилия и Емилия-Романя вече се поставили доброволно в изолация заради открити в обкръжението им случаи на зараза.

Италия призова Европа за решителни действия за спасяване на икономиката

Италианският премиер Джузепе Конте който започна "масирана шокова терапия", за да спре разпространението на коронавируса в страната, призова Европа да действа решително за спасяване на икономиката, след като в понеделник борсите се сринаха, а петролът поевтиня с 33% заради ценовата война между Русия и Саудитска Арабия

Призивът на Конте бе подкрепен от Франция, кояго също настоява Европа да излезе със "силен, мащабен и координиран отговор".

Министрите на финансите от еврозоната ще се срещнат през следващата седмица, за да излязат с план за стимулиране на икономиката, за да се избегне икономическата криза.

"Няма да спрем. Ще приложим масирана шокова терапия. За да излезем от тази спешна ситуация, ще използваме всички човешки и икономически ресурси", каза Конте, цитиран от Ройтерс

Италианският премиер настоява лимитите за поемане на дълг в ЕС да бъдат разхлабени, за да се даде на страната възможност за фискален отговор на кризата. Конте казва, че гъвкавостта, предвидена в бюджетните правила на ЕС, трябва да се използва "в пълен размер".

"Европа не може да се изправи срещу извънредна ситуация с обикновени мерки“, каза той.

И преди разпространението на вируса икономиката на Италия беше на ръба на рецесията. Наложените сега ограничения са безпрецедентни в историята на Италия след Втората световна война.

Какво включват новите мерки за борба с коронавируса

Италия на практика отцепи обширни райони от богатата си северна част, включително финансовата столица Милано в опит да овладее все по-растящото разпространение на коронавируса.

Ройтерс обобщава основните точки в правителственото постановление от 13 страници, с което се доразвиват и затягат въведените от 22 февруари насам мерки. Всички нови правила са в сила до 3 април.

ЗАСЕГНАТИ РАЙОНИ

Областта Ломбардия и провинциите Модена, Парма, Пиаченца, Реджо Емилия, Римини, Пезаро, Урбино, Алесандрия, Асти, Новара, Вербано-Кузио-Осола, Верчели, Падуа, Тревизо и Венеция. Смята се, че в тези райони живеят общо около 16 милиона души.

ДВИЖЕНИЕ

В постановлението се казва, че хората трябва "да избягват всякакви придвижвания в и от" гореизброените територии, както и пътувания в тези райони извън такива "с доказана служебна необходимост или належащи ситуации по здравословни причини". На всички поставени под карантина лица поради заболяване с коронавируса се забранява да напускат домовете си.

В постановлението не се споменават доставките на стоки в и от тези райони и не се казва как ще бъдат прилагани правилата.

ЗАБРАНА НА СЪБИРАНИЯ

Преустановяват се всички прояви в държавния и частния сектор, от културната до спортната област, от религиозни дейности до панаирите. На кината, музеите, театрите, пъбовете, училищата по танци, букмейкърските къщи, дискотеките и ски станциите е наредено да затворят. Преустановяват се гражданските и религиозните церемонии, включително траурните. Училищата и университетите остават затворени. Не се спира обаче обучението на здравни специалисти.

РЕСТОРАНТИ

Баровете и ресторантите могат да работят само от 6 ч. сутринта до 6 ч. вечерта местно време и само при условие, че могат да гарантират, че клиентите ще седят на разстояние поне един метър едни от други. При неспазване на тези правила работата им ще се преустанови.

МАГАЗИНИ

Магазините може да останат отворени, но само ако гарантират безопасното разстояние от един метър между клиентите. Големите и средните търговски центрове трябва да затварят през уикендите.

СПОРТНИ ПРОЯВИ

Всички спортни събития и състезания се преустановяват, с изключение на професионалните събития, стига да протичат на закрито и под медицинско наблюдение. Гимнастическите зали, спортните центрове, плувните басейни и спа комплексите трябва да затворят.

ЗДРАВЕН СЕКТОР

Отпуските на здравните работници се отменят. Придружителите на пациенти до спешните отделения не може да останат с тях в чакалните без изрично разрешение.

mediapool.bg