Кламер БГ - Новини: Пучдемон създава в Белгия паралелно каталунско правителство

Пучдемон създава в Белгия паралелно каталунско правителство

Европа

|
Ср, 31 Окт 2018г. 10:24ч.
Пучдемон създава в Белгия паралелно каталунско правителство

Каталунското правителство на Ким Тора представи в Барселона така наречения Съвет на Републиката - нещо като паралелно правителство, ръководено в Белгия от предшественика на Тора и негов ментор Карлес Пучдемон, съобщи Франс прес.

Представянето стана вчера вечерта. По този начин Пучдемон се опитва да запази влиянието си върху каталунските дела, година след като замина в Белгия в изгнание.

Новата структура ще бъде частно юридическо лице, лишено от официален статут, за да бъдат избегнати проблеми с испанското правосъдие. Но тя ще координира делата си с регионалното правителство в Барселона. Мисията на новата структура е напредък към независимост и търсене на подкрепа на международната сцена за каталунската кауза за постигане на независимост.

Този Съвет на Републиката ще има за задача да съгради република по един неусложнен начин, по един по-свободен и по-сигурен начин, защитен от злоупотребите на испанската държава, каза Пучдемон чрез видеоконферентна връзка от Белгия. Той допълни, че правителството на Ким Тора е ограничено от действията на испанското правосъдие.

Засега нито съставът, нито функциите на Съвета на Републиката са представени детайлно. Но привържениците на каузата за независимост на Каталуния обясниха, че биха искали той да бъде допълнен и от нещо като паралелен парламент.

Каталунската антисепаратистка опозиция разкритикува тази инициатива и нарече новата структура "фалшива".

Новата инициатива бе обявена броени дни след като Пучдемон и Тора обявиха създаването в събота на нова партия, наречена Призив. Тя цели да обедини всички сепаритистки формации.

mediapool.bg