Кламер БГ - Новини: Протести в Амстердам заради преместването на квартала с червените фенери

Протести в Амстердам заради преместването на квартала с червените фенери

Европа

|
Пет, 31 Март 2023г. 12:19ч.
Протести в Амстердам заради преместването на квартала с червените фенери

Протести в Амстердам заради преместването на квартала с червените фенери

Работнички в нидерландската секс-индустрия се събраха в Амстердам, за да протестират срещу плана на кметството да премести публичните домове в квартала на червените фенери извън центъра на града, за да се бори с престъпността и неудобствата, съобщи Франс прес.

Няколко десетки активисти се събраха в прочутия квартал на червените фенери в холандската столица, известен с неоново осветените витрини, зад които секс работничките стоят, за да привличат клиенти. Носейки маски, за да запазят анонимността си, както и плакати с текстове като "Спасете квартала на червените фенери", активистите тръгнаха към кметството, където се провеждаше дебат по темата с кмета Фемке Халсема.

Общината иска да затвори публичните домове в квартала на червените фенери и да премахне легалната проституция в района, който се намира в центъра на града, заради престъпността и буйното поведение на посетителите и туристите.

"Наистина не сме съгласни с решенията, които предлагат и налагат, те дори не преговарят с организациите на работещите в секс индустрията", заяви Сабрина Санчес, работеща в индустрията.

Активистите протестираха и срещу решението на града да затваря публичните домове по-рано през уикендите.

Градските власти искат да създадат еротичен център със 100 места за сексуални работници, места за работни почивки и други удобства. "Не искаме да бъдем изселвани, нито в еротичен център, нито където и да било другаде", заяви служителка, пожелала анонимност.

"Направете нещо срещу дилърите на наркотици, направете нещо срещу неуважителното поведение", добави тя, четейки петиция по време на лична среща с кмета. "Преместването ни надалеч не решава проблема, а само го премества", подчерта тя.

Халсема заяви, че не ги обвинява, а проблемите са резултат от прекомерния туризъм, престъпността и други проблеми. "Но ситуацията в центъра на града става много проблематична и ние трябва да намерим решение", добави тя.

Във вторник Амстердам обяви и началото на кампания, която да разубеди туристите да посещават града само за да се забавляват, да пият или да употребяват наркотици и да посещават известния квартал на червените фенери. Градът обяви и забрана за пушене на канабис по улиците на квартала на червените фенери.

mediapool.bg