Кламер БГ - Новини: Прогноза: Управляващата коалиция на Меркел няма да преживее следващата година

Прогноза: Управляващата коалиция на Меркел няма да преживее следващата година

Европа

|
Пон, 12 Ноем 2018г. 13:35ч.
Прогноза: Управляващата коалиция на Меркел няма да преживее следващата година

Лидерът на младежкото крило на Германската социалдемократическа партия Кевин Кюнерт заяви днес, че коалицията на канцлерката Ангела Меркел със социалдемократите няма да оцелее догодина, предаде Ройтерс.

От създаването си през март алиансът страдаше от спорове - било за имиграцията, или за съдбата на шефа на контраразузнаването, и на два пъти беше на косъм от разпадане. Гласоподавателите наказаха както консерваторите на Меркел, така и социалдемократите на последните два регионални вота.

Кюнерт, който от самото начало беше против обвързването с консерваторите, заяви по германско радио, че социалдемократите ще наблюдават внимателно какво се случва, когато през декември Меркел се оттегли като лидер на Християндемократическия съюз (ХДС).

"Следващата година е пълна с (регионални) избори и политически събития, които ще имат огромни последици", каза Кюнерт пред радио "Дойчландфунк".

"Трудно мога да си представя, че ще сме заедно до края на годината. Трябва да използваме времето, за да се приготвим за "деня Х" на предсрочните избори".

По думите на Кюнерт едва ли има някой, който да вярва, че коалицията ще оцелее до края на мандата на този парламент през 2021 г.

Лидерът на Социалдемократическата партия Андреа Налес бе заявила, че нейното ръководство, подложено на натиск от членската маса, недоволна от падащия рейтинг и катастрофалните резултати на регионалните избори, не е обсъждало напускане на коалицията на заседанието си миналия понеделник.

Вътрешният министър Хорст Зеехофер, лидер на баварския съюзник на Меркел и критик на нейната либерална имиграционна политика, е споделил с членове на своя Християнсоциален съюз (ХСС), че иска да подаде оставка като партиен лидер, разкриха вчера пред Ройтерс партийни източници.

Зеехофер беше трън в петата за Меркел през по-голямата част от последните три години, застъпвайки твърда линия относно имиграцията.

Според видния представител на ХСС Манфред Вебер, цитиран от в. "Билд", вчера Зеехофер е заявил, че 2019 г. ще бъде година на обновление и че тази седмица той ще съобщи повече подробности.

mediapool.bg