Кламер БГ - Новини: Премиерите на Западните Балкани обещаха обща икономическа зона, преди членството в ЕС

Премиерите на Западните Балкани обещаха обща икономическа зона, преди членството в ЕС

Европа

|
Пон, 27 Авг 2018г. 18:41ч.
Премиерите на Западните Балкани обещаха обща икономическа зона, преди членството в ЕС

Премиерите на страните от Западните Балкани обещаха на неформална среща в албанския град Дуръс да ускорят усилията за създаване на обща икономическа зона преди интеграцията им в Европейския съюз, предаде Асошиейтед прес.

Домакинът на срещата, албанският премиер Еди Рама приветства "по-различното ниво на политическа воля и сътрудничество в региона", като добави, че то не е придружено от "същото ниво на икономическо сътрудничество".

Еврокомисарят по разширяването Йоханес Хан, който присъства на срещата, каза, че е важно да се популяризира регионът като поле за туризъм, селско стопанство и по-нататъшно развитие на енергийния сектор, където има неизползван потенциал.

Председателят на Европейската банка за възстановяване и развитие /ЕБВР/ Сума Чакрабарти обеща засилване на инвестициите в региона.

ЕБВР планира да организира среща на върха на страните от Западните Балкани в Сараево следващата година.

Срещата на премиерите на страните от Западните Балкани в Дуръс започна без лидерите на Сърбия, Босна и Херцеговина и Република Македония Ана Бърнабич, Денис Звиздич и Зоран Заев. Според албанските медии Бърнабич и Звиздич са съобщили по-рано, че няма да присъстват на срещата, но са изпратили свои представители, докато Заев е отменил участието си днес заради лошите атмосферни условия.

Българският премиер Бойко Борисов, който също трябваше да участва в срещата, отмени пътуването си заради обявения ден на национален траур в памет на жертвите от тежката катастрофа край Своге.

mediapool.bg