Кламер БГ - Новини: Президентът на Полша поиска репарации и от Русия за щетите от Втората световна война

Президентът на Полша поиска репарации и от Русия за щетите от Втората световна война

Европа

|
Четв, 15 Септ 2022г. 16:14ч.
Президентът на Полша поиска репарации и от Русия за щетите от Втората световна война

Анджей Дуда

Полският президент Анджей Дуда заяви, че не само Германия, но и Русия трябва да изплати на Полша репарации за нанесените щети през Втората световна война.

"Ако днес някой казва, че предизвикваме излишно конфликт, като искаме репарации, то нека питат германците защо предизвикаха през 1939 г. този конфликт. Полша трябва да получи обезщетение и точка. И ми се струва, че Германия осъзнава това. Смятам, че трябва да изискваме репарации и от Русия", казва той пред полското списание "Впрост" в интервю, публикувано днес.

На въпрос дали приема аргумента на една бивша участничка във Варшавското въстание, че Западна Германия е помагала много на Полша па време на комунистическия режим, Дуда отговаря, че тази помощ е само частица от размера на щетите от нацистката окупация. По повод твърдението на полската опозиция, че правителството претендира за репарации от Германия, но не и от Русия като приемник на СССР, президентът припомня, че Германия първа напада Полша през септември 1939 г., а малко по-късно СССР прави същото от изток.

На въпрос на списанието дали след като към Германия са предявени претенции за репарации това трябва да бъде направено и спрямо Русия Анджей Дуда отговаря: "Смятам, че, че трябва да направим това. Не виждам причина, поради която да не се стремим към това."

В края на интервюто полският президент, който е приближен до управляващата партия "Право и справедливост", отбелязва иронично, че лидерът на опозицията Доналд Туск, експремиер на Полша и бивш председател на Европейския съвет, не е посещавал Украйна след началото на руското нашествие.

mediapool.bg