Кламер БГ - Новини: ЕС и Лондон са договорили сделка за Брекзит

ЕС и Лондон са договорили сделка за Брекзит

Европа

|
Вт, 13 Ноем 2018г. 21:00ч.
ЕС и Лондон са договорили сделка за Брекзит

ЕС и Великобритания са постигнали споразумение за Брекзит на техническо ниво и в сряда то ще бъде разгледано на заседанието на британското правителство, съобщиха световните агенции.

Вестник "Сън" съобщи, че министрите са поканени на индивидуални срещи при премиерката Тереза Мей тази вечер, за да ги информира за сделката лично.

Същевременно европейски дипломатически източник каза, че постоянните представители на страните членки на ЕС ще имат извънредна среща в сряда.

С напредването на времето все повече намаляват шансовете Европейският съюз да свика среща на високо равнище за Брекзит до края на ноември. Според Брюксел, за да стане това, е необходимо Лондон да внесе яснота най-късно до сряда вечерта.

За да стане факт споразумението, то трябва да бъде одобрено от британското правителство и парламент.

Силна съпротива срещу плана на Мей

Опитът на Тереза Мей да деблокира преговорите, като обмисли удължаване на преходния период отвъд сега предложената дата в края на декември 2021 г., разгневи както евроскептиците, така и привържениците на ЕС в партията й.

Страхове, че предложенията ще са равнозначни на задържане на Великобритания в митническия съюз на ЕС за неопределено време, или че Северна Ирландия ще трябва да приеме различни правила и наредби от тези за останалата част на Обединеното кралство, концентрираха противопоставянето срещу сделката на Мей.

Какъв е основният проблем?

Не е никаква изненада, че главният проблем остава липсата на решение за избягване на физическата граница между Ирландия и Северна Ирландия, отбелязва Франс прес.

Европейците очакват ясно ново предложение от страна на Лондон. Министър-председателката Тереза Мей трябва не само да намери компромис, подкрепян от министрите й, но и той да може да бъде одобрен от парламента, където засега продължава да цари разделение.

Вчера бившият външен министър Борис Джонсън, привърженик на Брекзита, за пореден път отправи остри критики към Тереза Мей във в. "Дейли телеграф", като я обвини, че е "на ръба на пълната капитулация" и призова министрите й да се разбунтуват.

В петък неговият брат Джо Джонсън, поддръжник на оставането в ЕС, подаде оставка от поста държавен министър на транспорта в знак на протест срещу предложението за споразумение, което определи като "ужасна грешка".

Той призова за нов референдум за Брекзит - искане, което се чува все по-силно напоследък в Обединеното кралство, но което Мей изключва.

Критичен етап

ЕС първоначално се надяваше да може да одобри евентуалното споразумение на среща на върха в средата на октомври, но липсата на пробив по ирландския въпрос доведе единствено до констатацията, че е необходимо още време.

При това положение на ЕС и Обединеното кралство им е необходима отсрочка преди планираната дата за Брекзита, 29 март 2019 г., за да може споразумението за напускане да бъде одобрено от парламентите на всички заинтересовани страни.

"Преговорите се намират в много критична и деликатна фаза. За да се постигне удовлетворяващо споразумение, е необходимо ясно и целенасочено обмисляне", заяви в комюнике ирландският външен министър Саймън Ковини.

Една от опциите е Великобритания да остане в митнически съюз с ЕС, но този вариант изисква ЕС да обсъди подробностите.

Според анализаторите от консултантска компания "Юрейжа груп", ако до сряда няма пробив, "на Мей може да се наложи да чака до срещата на върха, планирана за 13 и 14 декември, за да получи одобрението на ЕС за споразумение".

Като отражение на несигурността около перспективите за бързо постигане на сделка британската лира отчете чувствителен спад.

mediapool.bg