Кламер БГ - Новини: Предаденият на Турция Абдуллах Бююк съди България в Страсбург

Предаденият на Турция Абдуллах Бююк съди България в Страсбург

Европа

|
Четв, 17 Септ 2020г. 09:14ч.
Предаденият на Турция Абдуллах Бююк съди България в Страсбург

Предаденият турските власти бизнесмен Абдуллах Бююк, обвиняван за близък до организацията на Фетуллах Гюлен - ФЕТО, е завел дело срещу България в Страсбург, съобщи той пред бТВ.

Преди четири години екстрадицията му предизвика силен обществен отзвук. Днес той е под домашен арест, след като 40 месеца е бил в турски затвор. За себе си Абдуллах Бююк казва, че е бизнесмен.

"Имам гривна, закачена за мен. И вкъщи - още едно устройство, което следи къде се разхождам", разказва Бююк.

По думите му, той дошъл в България в началото на 2016 г., за да открие фирма за интернет услуги. Дни по-късно е задържан. Българският съд отказва екстрадирането му по искане на Турция.

Малко след това обаче с него започнали да контактуват лица, които му казали, че работят за националната сигурност на държавата.

"На мен ми казаха, че бюрото по миграция ще ми даде пребиваване и няма да имам проблеми", разказва Бююк.

След опита за преврат в Турция през юли обаче настъпва обрат.

"Този човек, с когото се срещах, ми се обади на 10 август. Аз се съгласих и когато отидох на мястото на срещата, видях, че ме чака полицейски служител. Задържаха ме и ме отведоха. Мисля, че тази моя екстрадиция категорично е незаконна. Поисках да говоря с моя адвокат, но отказаха. Иззеха ми телефоните. Опитаха се да ме накарат да подпиша един документ - на български. Нямах представа за какво става въпрос", твърди още Абдуллах Бююк.

Той заяви, че и до днес не знае каква е причината за извеждането му от България. Като официален мотив българските власти са посочили "невалидни документи".

Бизнесменът казва, че след като е задържан от турските власти, е подложен на изтезания от полицаите и бит.

Бююк е с обвинение за членуване в организацията на Фетуллах Гюлен. Отрича да я е финансирал, както и да е имал нещо общо с нея.

"Фетуллах Гюлен и неговата организация е обявена за терористична. Нашата съдебна власт разкри, че тя е организирала опита за преврат през 2016 г. Няма как да симпатизирам на такава организация. Не съм противник на нашия президент и на реда в нашата страна, нито съм бил против управлението в България. В момента съм предприел необходимото по съдебен път и тези институции, които са виновни за неправилното прилагане на законите, ще бъдат намерени и наказани", коментира Бююк.

Делото, за което той говори, е срещу България и е заведено в Европейския съд по правата на човека в Страсбург.

В началото на седмицата германското издание "Шпигел" писа, че бившият главен прокурор Стори Цацаров и премиерът Бойко Борисов са помогнали на Турция в преследването на няколко опоненти на режима в Анкара и по този начин са нарушили международни конвенции и правни принципи. В материала за пример беше даден случаят с екстрадирането на Абдуллах Бююк през август 2016 г.

В съобщение до медиите Сотир Цацаров отрече прокуратурата да има нещо общо с екстрадирането на Бююк.

На следващия ден след публикацията на "Шпигел" Борисов и Ердоган са провели телефонен разговор. Двамата са обсъждали стъпки за подобряване на двустранните отношения, както и регионални въпроси, според съобщение на турското президентство.

mediapool.bg