Кламер БГ - Новини: Португалски избиратели под карантина гласуват вкъщи

Португалски избиратели под карантина гласуват вкъщи

Европа

|
Ср, 20 Ян 2021г. 14:21ч.
Португалски избиратели под карантина гласуват вкъщи

Хиляди португалски избиратели, поставени под карантина или изолирани в домове за възрастни, все пак ще гласуват на президентските избори в неделя благодарение на доброволци, които ще събират бюлетините, обикалайки от врата на врата, съобщава Франс прес.

Португалия е в локдаун, опитвайки се забави стремителното разпространение на Covid-19.

"Трябва да се борим с пандемията, но няма как да замразим демокрацията", udpld m,eo dhek[rsjd кметът на Лоуреш Бернардино Соариш, за да насърчи общинските екипи, на които е наредено да обикалят във вторник и сряда улиците на това северно предградие на Лисабон.

Безпрецедентната операция изисква "твърде сложна логистика" и "всичко е организирано в последната минута", защото тези избиратели до неделя трябва да се запишат за такова гласуване, обяснява пред АФП управителят на общината, който е комунист.

От услугата са пожелали да се възползват общо 13 000 души, които не могат да напускат жилището си или домовете за възрастни. В Лоуреш - община с около 200 000 жители, по този начин ще упражнят правото си на глас 245 избиратели, които са в изолация, и двайсетина души от домовете за възрастни.

"Това ми харесва. Искаме да гласуваме, но не можем да излизаме, значи това е начинът, друг няма", потвърждава, застанала на прага, Ана - избирателка под карантина, която не пожелала да си каже и фамилията.

Импровизирана кабина за гласуване

Екипирана с еднократна престилка, гумени ръкавици, маска и предпазен щит, Сандра ду Росариу обяснява на хората в дом за възрастни процедурата, която ще им даде възможност да гласуват за президент в импровизирана кабина с параван от плат на цветя.

"Трябва да се спазват санитарните правила и тайната на вота, а това не е лесно с хората, които вече са на години", подчертава служителката.

Задачата обаче си струва усилията, уверява Ермелинда Матуш, 85-годишна гласоподавателка, след като синият плик с изборната й бюлетина е запечатан и поставен в кутия.

Заради разрастване на коронавирусната епидемия португалското правителство бе принудено да наложи в петък за втори път национална карантина след двумесечни рестрикции и вечерен час в най-силно засегнатите региони.

С около 70 000 нови случая за последните седем дни Португалия днес е страната с най-много заразени на глава от населението - изпреварва я само британският анклав Гибралтар, сочат данни на местните власти, обобщени от АФП.

Независимо от обстановката и извънредното санитарно положение, влязло в сила в началото на ноември, португалските закони не даваха възможност да се отложи насроченият за неделя президентски вот, нито дори да се забранят проявите по време на предизборната кампания.

Рекордно ниска активност

На практика самите кандидати сведоха публичните си изяви до абсолютния минимум и някои от тях разкритикуваха пасивността на партиите от парламентарното мнозинство, без които нямаше как да се промени конституцията, за да се смекчат изискванията на изборния закон.

Властите организираха все пак миналата неделя необичайни за страната предсрочни избори, в които участваха към 80 на сто от близо 250 000 заявили желание избиратели.

Но кадрите с дълги опашки пред някои изборни секции, по-специално в Лисабон, не постигнаха очаквания успокоителен ефект и повечето наблюдатели все още прогнозират рекордно ниска активност.

"Ако 75 на сто от хората не гласуват, както може да стане, това ще е заради пандемията", коментира пред АФП политологът Антониу Коща Пинту от Лисабонския университет.

Според него санитарната ситуация е съвпаднала с политически фактори, обуславящи ниска избирателна активност, тъй като всички анкети предсказват, че сегашният президент - консерваторът Марселу Ребелу де Соуза, ще бъде преизбран още на първи тур, а управляващите социалисти дори не са издигнали свой кандидат.

А от гледна точка на здравеопазването изборите представляват "голям риск", тревожи се д-р Жоау Гоувея, председател на Португалското дружество за интензивни грижи.

По БТА

mediapool.bg