Кламер БГ - Новини: Поне 200 000 европейци имат нужда от помощ, за да се върнат в ЕС

Поне 200 000 европейци имат нужда от помощ, за да се върнат в ЕС

Европа

|
Пон, 23 Март 2020г. 17:50ч.
Поне 200 000 европейци имат нужда от помощ, за да се върнат в ЕС

Поне 200 000 граждани на ЕС имат нужда от съдействие, за да се върнат от чужбина, досега половината от тях са се регистрирали в консулствата на своите държави, съобщи върховният представител на ЕС по външната политика и сигурността Жозеп Борел, цитиран от БТА.

Той отбеляза, че помощ следва да очакват само онези, чието пътуване е било прекъснато заради мерките срещу епидемията от Ковид-19. По неговите думи усилията на ЕС не са насочени към европейците, установени трайно зад граница.

Борел съобщи, че Еквадор е отказал разрешение за приземяване на празен самолет, дошъл да прибере европейски туристи. Обяснението било създадената паника, че европейците са източник на зараза.

Дезинформацията може да убива. Оценяваме над 100 случая, които водят до подобно отношение към европейките граждани, добави той.

Върховният представител уточни, че в 20 района по света има затруднения за гражданското въздухоплаване, особено в югоизточните части на Азия, в Южна Америка и в Африка южно от Сахара. Борел поясни, че връщането на европейците в ЕС е задача на техните държави и само в отделни случаи, когато няма друга възможност, европейските институции могат да осигурят помощ по механизма за гражданска защита.

Борел порица думите за "китайския вирус" на президента на САЩ Доналд Тръмп и призова да не се търси разделение. Той настоя Вашингтон изрично да уточни, че ембаргото срещу Техеран не засяга хуманитарните доставки и подчерта, че Иран е сред най-тежко пострадалите от епидемията страни.

mediapool.bg