Кламер БГ - Новини: Петиция за оставане на Великобритания в ЕС събра за часове милион подписи

Петиция за оставане на Великобритания в ЕС събра за часове милион подписи

Европа

|
Четв, 21 Март 2019г. 19:11ч.
Петиция за оставане на Великобритания в ЕС събра за часове милион подписи

Повече от един милион души подписаха вече петиция, поместена снощи на сайта на британския парламент, с искане правителството да оттегли заявлението си за излизане от Европейския съюз и да остане в блока, предаде Ройтерс.

Само за няколко минути петицията събра хиляди подписи, след като късно снощи министър-председателката Тереза Мей направи телевизионно обръщение. Тя упрекна законодателите, че не са успели да се споразумеят по стратегия за Брекзит и призова парламента да направи окончателен избор. Крайно време е да вземем решение", каза Мей на британците и добави: "аз съм на ваша страна".

Петицията бързо надхвърли 100 000 подписа, нужни, за да бъде проведен дебат в парламента.

Сред подписалите е и актьорът Хю Грант. "Подписах като всеки разумен човек в страната.

Налице е извънредна ситуация", написа Грант в Туитър.

Говорител на камарата на общините каза, че парламентарният сайт се е сблъскал с "технически проблеми", заради значителното и продължително натоварване на системата".

Около 9 часа местно време в четвъртък, когато броят на подписите бе достигнал 600 хиляди, официалният сайт за петиции блокира. Около три и половина часа по-късно сайтът работеше, макар и трудно и бавно. Тогава подписите вече бяха 850 хиляди, пише "Гардиън".

До 14.50 ч. днес петицията "За отмяна на член 50 и оставане в ЕС" е била подписана от 1 000 128 души, предава Ройтерс.

"Правителството многократно е заявявало, че напускането на ЕС е "желание на народа". Трябва да сложим край на това изтъкване, като докажем силата на сегашната обществена подкрепа за оставане в ЕС", се посочва в текста, придружаващ петицията. Втори референдум "не би могъл да бъде организиран, затова гласувайте сега", призовава документът.

Инициаторка на петицията е Маргарет Ан Георгиаду. "За много хора е сега или никога", обясни тя пред Би Би Си.

Георгиаду каза, че след референдума през юни 2016 г., на който 52 процента се обявиха за напускане, гласът на привържениците на оставане в ЕС, като нея, е бил заглушен, а те са били пренебрегнати.

Британските депутати не можаха да се споразумеят по условията за напускането, което накара министър-председателката да поиска от Брюксел отсрочване на Брекзит до 30 юни.

Миналата седмица парламентът в Лондон отхвърли възможността за втори референдум за Брекзит.

Запитана за становището на Тереза Мей по отмяна на член 50, говорителка на министър-председателката каза, че "това не е нещо, което тя е подготвена да направи".

Привърженици на петицията написаха в Туитър, че подкрепата за нея показва колко силна е съпротивата срещу стратегията на Мей, докато привърженици на Брекзит настояват, че петицията трябва да събере повече подписи от онези 17,4 милиона британци, подкрепили напускането на ЕС преди три години.

Поход за втори референдум

Същевременно актрисата Лина Хийди от култовия сериал "Игра на тронове" обяви, че ще се присъедини към похода в събота в центъра на Лондон за втори референдум за Брекзит, предаде ДПА.

"Залозите са възможно най-високи. Моментът налага спешни действия повече от когато и да е било", каза 45-годишната Хийди, превъплътила се в образа на злата кралица Церсей Ланистър в сериала.

"Нека вашият глас се чуе. Сега или никога", призова актрисата привържениците на идеята за втори референдум, посветен на темата за Брекзит.

Говорителят на опозиционната партия Либерални демократи Том Брейк призова младите гласоподаватели да се присъединят към похода в Лондон в събота. Според него младите ще бъдат най-засегнати от Брекзит.

Походът се организира от кампания, наречена "Народен вот". Нейният директор Джеймс Макгрори каза, че много британци са ядосани от това, че страната им напуска ЕС, като особено ядосани са младите хора.

Макгрори смята, че народът трябва да се намеси, за да извади страната от катастрофалната бъркотия, в която се е озовала. Той се надява, че протестното събитие в събота ще привлече над 700 000 души. Толкова бяха хората излезли на подобен митинг в Лондон миналия октомври.

"Нашето искане е просто - всякакво споразумение за Брекзит да бъде представено на народа, така че той да има последната дума", се казва в изявление на групата "Народен вот".

Работодатели и синдикати призоваха Мей да промени подхода си

Конфедерацията на британската промишленост (CBI), представляваща работодателите в страната, и Британския конгрес на профсъюзите отправиха съвместен призив към премиера Тереза Мей да измени подхода си към Брекзит, предаде Ройтерс.

Организациите предупредиха, че рискът британската икономика да понесе тежък удар, е нараснал.

"Страната ни е изправена пред извънредно положение в национален мащаб. Решенията от последните дни станаха причина рискът от излизане от ЕС без сделка да нарасне", се посочва в съвместното им писмо до Мей.

"Компаниите и общностите във Великобритания не са готови за този изход. Шокът за икономиката ни ще бъде усещан и от идните поколения", допълват те.

mediapool.bg