Кламер БГ - Новини: Парламентът в Скопие окончателно прие името Северна Македония

Парламентът в Скопие окончателно прие името Северна Македония

Европа

|
Съб, 12 Ян 2019г. 08:26ч.
Парламентът в Скопие окончателно прие името Северна Македония

Македонският парламент гласува конституционните промени, произлизащи от Преспанския договор с Гърция, с 81 гласа "за”, и така конституционното име на страната се променя от Република Македония на Република Северна Македония.

С това завърши изтощителната парламентарна драма, която продължи с месеци поради съпротивата на опзиционната ВМРО-ДПМНЕ.

Парламентът гласува четирите поправки, като "за" гласуваха всички депутати от парламентарното мнозинство. Така името на съседката ни става Северна Македония.

Сега на ход са гръцкият премиер Алексис Ципрас и управляващата партия Сириза.

Гражданството остава македонско/ гражданин на република Северна Македония, но за документите на албански формулировката ще бъде само гражданин на република Северна Македония, ще бъде уточнена и етническата принадлежност- албанец, което пък ще бъде включено във всички закони, в които това е необходимо.

Очаква се решаването на дългогодишния спор с Гърция за името да приближи Скопие до членство в НАТО и Европейския съюз.

На заседанието не присъстваха делегатите от ВМРО-ДПМНЕ.

Партията не приема гласуваните промени в Конституцията и ще иска незабавно разпускане на парламента, стана ясно от пресконференцията на лидера на партията Християн Мицковски в нейната централа. Той потвърди, че ВМРО-ДПМНЕ остава на позицията да не подкрепя промяната на Конституцията, за да се промени конституционното име на Република Македония, промяната на идентичността и историята на страната. Като лидер на най-голямата опозиционна партия Мицковски поиска незабавно да разпусне парламента и извънредни парламентарни избори, заедно с президентските избори.

Албания приветства резултата от гласуването в македонския парламент за промяна на името на страната като "ясна проява на държавничество, отваряща пътя към НАТО и Европейския съюз. Албанският външен министър Дитмир Бушати написа в Туитър, че приносът на албанските политически партии в Македония за пореден път се е оказал решаващ фактор. Гръцкият премиер Алексис Ципрас също поздрави македонския си колега.

Върховният представител на ЕС по външната политика Федерика Могерини и еврокомисарят по разширяването Йоханес Хан написаха: "Макар и да очакваме следващите стъпки, които водят до цялостното прилагане на споразумението от Преспа, Евросъюзът остава твърдо решен да продължи да подкрепя страната в общата ни цел за интеграцията ѝ в ЕС".

Генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг изпрати писмо до премиера Зоран Заев, за да го поздрави за окончателното гласуване на парламента.

mediapool.bg