Кламер БГ - Новини: Париж вдига заплатите на полицаите

Париж вдига заплатите на полицаите

Европа

|
Четв, 20 Дек 2018г. 14:07ч.
Париж вдига заплатите на полицаите

Френското правителство прие исканията на полицията за увеличение на заплатите на служителите на реда и изплащане на неполучени възнаграждения за извънреден труд, предадоха Асошиейтед прес.

Вътрешното министерство каза, че след двудневни преговори се е споразумяло с полицейските профсъюзи за повишаване на заплатите на служителите на реда.

Синдикатите заявиха, че правителството също така се е съгласило да изплати неполучени възнаграждения за извънреден труд в размер на 275 милиона евро.

Споразумението беше постигнато след полицейски протести, включително на главното летище в Париж.

Служителите на реда са пренатоварени заради продължаващите от седмици демонстрации на "жълтите жилетки", а извършеното миналата седмица нападение срещу коледен базар в Страсбург доведе до увеличаване на наблюдението във Франция по празниците.

Според вътрешното министерство "договореностите отварят възможност за подобряване на условията на труд и повишаване на неговото заплащане".

Предвижда се от 1 януари месечната работна заплата на служителите на реда да бъде увеличена с 40 евро. Тази сума постепенно ще нараства и в края на 2019 г. трябва да достигне 120 евро за редовите служители и 150 евро за командния състав.

Има обаче информация, че новата мярка отменя обявена по-рано от вътрешния министър Кристоф Кастанер еднократна годишна премия за служителите на реда в размер на 300 евро.

mediapool.bg