Кламер БГ - Новини: Пандемията предизвика спад в рейтинга на партията на Меркел

Пандемията предизвика спад в рейтинга на партията на Меркел

Европа

|
Нед, 07 Март 2021г. 14:20ч.
Пандемията предизвика спад в рейтинга на партията на Меркел

Делът на германците, които смятат да гласуват за консерваторите на Ангела Меркел, е спаднал на 32% - по-малко, отколкото на последните парламентарни избори, поради критики срещу управлението на пандемията. Това сочат публикувани в неделя данни от анкета, предаде Франс прес.

Става дума за спад от 2 пункта за седмица и за най-ниското ниво от година насам за християндемократите на канцлерката и съюзниците им - баварските християнсоциалисти (ХДС/ХСС), показва допитването, поръчано от в. "Билд".

За германските консерватори смятаха да гласуват почти 40% от избирателите на върха на популярността им по време на първата пандемична вълна през пролетта на 2020 г., в момент, когато Германия се справяше с Covid-19 сравнително добре за Европа.

Положението се развива в полза на две политически сили, твърде критично настроени спрямо рестрикциите, наложени на населението - крайнодясната "Алтернатива за Германия", която събира 10% от гласовете на участниците в анкетата, и либералната "Свободна демократическа партия" с 9%.

Това е лоша новина за канцлерката седмица преди местни избори в Баден-Вюртемберг и Райнланд-Пфалц, които ще бъдат своеобразен тест за настроенията в Германия преди парламентарните избори в края на септември.

Резултатът от 32.9 на сто, постигнат от ХДС/ХСС на предишния общонационален вот през 2017 г., бе определен като неуспех, при все че Ангела Меркел бе преизбрана за четвърти и последен канцлерски мандат.

Правителството й днес е обект на критики заради бавното темпо на ваксинационната кампания, пропуски в разпределението на тестове за Covid сред населението и умората от ограниченията сред обществото.

mediapool.bg