Кламер БГ - Новини: Още няма споразумение за икономическия отговор на ЕС на епидемията

Още няма споразумение за икономическия отговор на ЕС на епидемията

Европа

|
Ср, 08 Апр 2020г. 12:04ч.
Още няма споразумение за икономическия отговор на ЕС на епидемията

Спор между Италия и Ниндерландия за условията, с които да бъде обвързано кредитирането на правителствата в еврозоната с борбата с пандемията, блокира напредъка по помощ за половин трилиона евро в ЕС. Това съобщиха дипломатически изтоници и представители, цитирани от Ройтерс.

Няма споразумение за икономически отговор на ЕС на епидемията от коронавирус, финансовите министри ще заседават отново утре, съобщи председателят на Еврогрупата Мариу Сентену.

След 16 часа дискусии се доближихме до споразумение, но още не сме го постигнали, информира тази сутрин Сентену в Туитър. Разпуснах Еврогрупата и ще продължим утре, добави той.

Финансовите министри започнаха разговори вчера в 14:30 ч. по Гринуич (17:30 ч. българско време) и продължиха цяла нощ с редица почивки, възобновяване на работата и двустранни преговори. Те се опитват да съгласуват пакет от мерки в подкрепа на правителствата, компаниите и физическите лица.

Договаряната програма за смекчаване на икономическия спад и финансово възстановяане от пандемията е на стойност половин трилион евро.

Отново обаче са се появили разделения. Дипломатически източник посочи, че италианците искат занаред да се анализира повече обединяването на дълга като възможен инструмент за икономическо възстановяване, а нидерландците казват "не".

Емитирането на общи облигации е основна линия на спор между икономически затруднените южни страни като Испания и Италия и пестеливия Север, начело с Германия и Нидерландия, откакто преди десетилетие избухнаха финансовата и дълговата кризи в еврозоната, припомня Ройтерс.

Ако те наистина се споразумеят, отговорите на ЕС и на националните правителства общо биха могли да се окажат най-голямата програма за фискална подкрепа в света, изпреварвайки помощта в САЩ, сочат изчисления на агенцията.

Европейската централна банка (ЕЦБ) предупреди финансовите министри от еврозоната, че валутният съюз може да се нуждае от фискални мерки на стойност до 1,5 трилиона евро, за да се справи с икономическата криза, породена от пандемията от коронавирус, казаха пред Ройтерс източници от банката.

Германия, Нидерландия и други северноевропейски страни са готови да подкрепят европейски мерки на стойност само 500 милиарда евро, посочи пред агенцията участници в преговорите.

Европейската комисия е предупредила финансовите министри на страните от еврозоната, че икономиката на валутния съюз може да се свие с до 10 процента тази година. Това съобщиха източници на Ройтерс.

Междувременно германският министър на финансите Олаф Шолц, цитиран от ДПА, призова европейските си колеги да работят за "добър компромис" по пакета от фискални мерки в подкрепа на европейската икономика на фона на коронавирусната пандемия.

"В тези трудни часове Европа трябва да се обедини здраво. Затова заедно с (френския финансов министър Брюно Льо Мер) призовавам всички страни от еврозоната да не се отказват от решаването на тези трудни финансови въпроси и да спомогнат за добър компромис - за всички граждани", написа Шолц в Туитър.

Италианският министър на икономиката и финансите Роберто Гуалтиери, който настоява сред мерките в пакета да бъде включена перспективата за единен дългов инструмент, прикани колегите си да се справят с предизвикателството на коронавируса.

"Време е за обща отговорност, за солидарност и за смели и споделени решения", гласи негов туит.

Говорителка на испанското правителство заяви, че европейците ще загубят доверие в ЕС, ако няма единен отговор на кризата с коронавируса, след като Еврогрупата не се споразумя за съвместно емитиране на облигации, предаде Ройтерс.

Испанският министър на селското стопанство, риболова и хранителната промишленост Луис Планас Пучадес предупреди, че залогът в преговорите на Еврогрупата за общ финансов отговор е бъдещето на ЕС.

Нидерландският министър на финансите Вопке Хукстра заяви днес, че създаването на коронаоблигации би създало повече проблеми, отколкото решения, в усилията да се възстанови икономиката след отминаването на кризата с новия коронавирус, предаде Франс прес.

mediapool.bg