Кламер БГ - Новини: Осем души загинаха в пожар в незаконен хостел в латвийската столица Рига

Осем души загинаха в пожар в незаконен хостел в латвийската столица Рига

Европа

|
Ср, 28 Апр 2021г. 15:45ч.
Осем души загинаха в пожар в незаконен хостел в латвийската столица Рига

Осем души загинаха, а девет бяха ранени при пожар, избухнал тази сутрин в незаконен хостел в центъра на латвийската столица Рига, съобщи противопожарната служба, цитирана от Франс прес.

По обяд пожарът е бил ликвидиран, изгоряла е площ от 250 квадратни метра, съобщи противопожарната служба в Туитър. Евакуирани са 24 души.

Зам.-началникът на латвийската полиция Андрийс Гришинс каза пред журналисти, че след смъртоносния пожар полицията е започнала разследване, но още няма арестуван заподозрян. Телата са толкова овъглени, че още не може да се каже от коя държава са загиналите. Документите им са изгорели, каза Гришинс. Според него ще са необходими ДНК тестове, за да се установи самоличността на жертвите.

Кметът на Рига Мартинш Стакис каза, че повечето от пострадалите са чужденци. Хостелът на 6-тия етаж на държавна сграда е бил незаконен, написа в Туитър кметът Стакис, след като отиде на мястото.

По думите на зам.-началникът на противопожарната служба Мартинш Балтманис хостелът е бил в незаконно преустроена жилищна площ, в която е имало 30 малки помещения. Според местни жители, цитирани от латвийски медии, обектът е бил посещаван от наркомани и алкохолици.

Вътрешният министър Сандис Гиргенс каза, че от януари насам пожарникарите не са имали достъп до мястото за извършване на редовни инспекции на безопасността на сградата. Били са поставени дебели стоманени врати и нашите пожарникари не са били допускани да влязат, заяви министърът.

Още преди пожара властите са били взели решение да затворят хостела заради жалби, че там се пие и използва дрога, но то не е било изпълнено.

mediapool.bg