Кламер БГ - Новини: Орбан подкрепя Манфред Вебер за председател на Европейската комисия

Орбан подкрепя Манфред Вебер за председател на Европейската комисия

Европа

|
Четв, 18 Окт 2018г. 15:57ч.
Орбан подкрепя Манфред Вебер за председател на Европейската комисия

Унгарският премиер Виктор Орбан подкрепя кандидатурата на германеца Манфред Вебер за председател на Европейската комисия, предаде унгарската агенция МТИ, като се позова на шефа на кабинета на Орбан Антал Роган, предаде Ройтерс.

Мандатът на сегашния председател на ЕК Жан-Клод Юнкер изтича догодина.

Засега бившият финландски министър на външните работи Александър Стуб е единственият конкурент на Вебер за водещ кандидат на Европейската народна партия, а с това и за приемник на Юнкер. Орбан, който е националист, влизаше в сблъсъци с ЕС за имиграцията и по други въпроси, отбелязва Ройтерс.

Неговата партия Фидес, която спечели убедително парламентарните избори в Унгария през април, се очаква да доминира и на гласуването в Унгария на изборите за Европейски парламент през май.

Тази политическа сила може да има важен глас в рамките на ЕНП, която понастоящем с 219 депутати е най-голямата група в 751-членния ЕП и се надява да издигне своя водещ кандидат до председателското място в комисията, отбелязва Ройтерс.

Селекционният процес обаче е несигурен, тъй като много от националните лидери отхвърлят натиска от ЕП да номинират лидер от спечелилото европейско политическо семейство за приемник на Юнкер с мотива, че искат сами да изберат кого да издигнат за шеф на ЕК.

Миналия месец Вебер, който може да е сигурен и в подкрепата на германския канцлер Ангела Меркел, разкритикува унгарското правителство при гласуването на решението на ЕП да санкционира Унгария за нарушаване на европейските правила.

mediapool.bg