Кламер БГ - Новини: Орбан е приютил Груевски във вилата си

Орбан е приютил Груевски във вилата си

Европа

|
Ср, 14 Ноем 2018г. 10:21ч.
Орбан е приютил Груевски във вилата си

Бившият премиер на Република Македония Никола Груевски, който избяга от страната и поиска политическо убежище в Унгария, се намира във вилата на унгарския премиер Виктор Орбан, след като прекара първата вечер в Унгария в хотел "Коринтия" в Будапеща, съобщи македонската телевизия 1ТВ.

Груевски снощи бе обявен за международно издирване, за да изтърпи присъдата си от две години затвор по делото "Танк" за покупката на луксозния си служебен мерцедес. Той обаче избяга в Унгария, където поиска политическо убежище.

Специалният прокурор Катица Янева каза, че Специалната прокуратура е поискала Груевски да бъде арестуван още през февруари 2016 г., и до миналия четвъртък изобщо не е имало признаци, че бившият премиер няма да дойде в съда, за да се намери основание повторно да се иска мярката арест, предаде агенция МИА.

Прокурорът подчерта, че след бягството ще поискат разделяне на всички други процедури, водени против Груевски и добави, че той ще бъде съден задочно.

Надявам се бързо по дипломатически път Груевски да бъде върнат обратно, каза Янева и изрази очакването, че бившият премиер ще бъде екстрадиран от Унгария във възможно най-кратък срок.

Медиите в Унгария публикуваха подробности за възможностите, които предвижда местният закон за убежището. Процедурата от подаване на молбата за убежище до взимането на решение може да продължи и до 60 дни, но има възможност и за спешна процедура в срок от 15 дни, съобщава Сител.

Македонските власти се надяват молбата на Груевски да получи убежище в Унгария да бъде отхвърлена, а Груевски екстрадиран в Република Македония.

Македонският министър на вътрешните работи Оливер Спасовски заяви, че докато продължава процедурата за одобряване на убежище, Груевски не може да бъде екстрадиран. Единственото правилно решение е искането за убежище да бъде отхвърлено и Груевски да бъде екстрадиран в Република Македония и да си изтърпи присъдата, каза Спасовски за телевизи Канал 5.

Той добави, че не само е чудно, но е и жалко страна - член на ЕС, да бъде мястото, в което е дошъл осъден за престъпление бивш премиер на Република Македония. "Недопустимо е страна, член на ЕС, да оказва подкрепа на такива лица", каза Спасовски.

Европейската комисия отказа да коментира молбата за политическо убежище на бившия премиер на Република Македония Никола Груевски в Унгария и напомни, че върховенството на правото е основен европейски принцип, предаде агенция МИА.

"Върховенството на правото е основен принцип на ЕС както за страните членки, така и за страните кандидатки. Очакваме всички страни да се придържат строго към правилата, казват от ЕК и добавят, че това е "съдебна процедура, която не бива да се политизира".

mediapool.bg