Кламер БГ - Новини: Опозицията в Беларус печели наградата "Сахаров" за свобода на мисълта

Опозицията в Беларус печели наградата "Сахаров" за свобода на мисълта

Европа

|
Четв, 22 Окт 2020г. 16:48ч.
Опозицията в Беларус печели наградата "Сахаров" за свобода на мисълта

Опозицията в Беларус е тазгодишният носител на наградата на ЕС за свобода на мисълта "Сахаров", присъждана от Европейския парламент.

Носителят е определен с решение на председателския съвет на ЕП, се отбелязва в съобщение на институцията. Председателят на ЕП Давид Сасоли поздрави наградените за тяхната смелост и решимост. Те продължават да се борят и остават силни пред много по-силен противник. Те имат нещо, което грубата сила никога не може да победи - истината, добави той.

Демократичната опозиция в Беларус е представлявана от Координационния съвет - инициатива на смели жени, както и от видни политици и представители на гражданското общество. Връчването на наградата предстои на 16 декември. ЕП днес призова за цялостно преразглеждане на отношенията на ЕС с Беларус след оспорваното преизбиране на президента Александър Лукашенко и последвалото насилие над протестиращите срещу неговото оставане на власт.

Това е "награда за беларуския народ", заяви от Дания лидерката на опозицията Светлана Тихановска, цитирана от Франс прес. "Това не е моя лична награда, това е награда за беларуския народ", каза тя на пресконференция в Копенхаген, където е на двудневно посещение.

"Щях да съм никой без беларуския народ. И по същия начин, ако нямаше лидер, беларуският народ нямаше да е способен да се обедини, за да продължи борбата", заяви опозиционерката.

"Това е знак за нашите власти и пред други страни, че нашата борба за човешко достойнство и права на човека са много важни за съседните ни страни", каза Тихановска и добави: "Ще се борим и няма да се предадем".

mediapool.bg