Кламер БГ - Новини: Окончателно: ЕС предостави 37 млрд. евро срещу епидемията, за България – 1,35 млрд.

Окончателно: ЕС предостави 37 млрд. евро срещу епидемията, за България – 1,35 млрд.

Европа

|
Вт, 31 Март 2020г. 16:13ч.
Окончателно: ЕС предостави 37 млрд. евро срещу епидемията, за България – 1,35 млрд.

Съветът на ЕС е утвърдил окончателно отпускането на средства от общия бюджет за справяне с епидемията от Covid-19.

Съветът подкрепя промяна на правилата за изразходването на средства от структурните и инвестиционните фондове, както и разширяването на обхвата на фонд "Солидарност".

Така инвестиционната инициатива в отговор на епидемията дава на държавите в ЕС достъп до 37 млрд. евро от средствата за сближаване, за да осигурят работата на системите за здравеопазване и подкрепа за по-малките дружества, схеми за краткосрочна работа и предоставянето на услуги.

Около осем милиарда евро от общата сума са средствата от неизразходваното авансово финансиране през миналата година от структурните фондове. Промените позволяват на държавите да изразходват неизползваните средства за смекчаване на последиците от епидемията, вместо да ги връщат в бюджета на ЕС.

Още 29 млрд. евро ще бъдат изплатени по-рано от предвиденото.

Средствата се предоставят със задна дата от 1 февруари 2020 г. за покриване на вече направени разходи за спасяване на човешки живот и за защита на гражданите. Държавите ще разполагат с повече гъвкавост, за да прехвърлят средства между програмите по политиката на сближаване.

В рамките на тази инвестиционна инициатива на България се падат 1,35 милиарда евро, съобщава в онлайн интервю българският евродепутат Андрей Новаков.

Вероятно не комуникираме това по най-добрия начин, но тази помощ вече е на разположение на правителствата, подчерта той.

"Бих искал да видя камион с европейския флаг да носи маски в Северна Италия или самолет с европейския флаг да се приземи в Испания и да занесе помощ. Макар че осигурихме финансирането за такова нещо, ние не го обяснихме и хората се почувстваха изоставени, почувстваха се сякаш Европейският съюз не прави нищо, а други държави рекламираха много добре какво правят", казва Новаков.

Всяка помощ е добре дошла, но не видях много медийно отразяване, че френските железници подготвят високоскоростни влакове за бърз транспорт за заразени хора. Няма в медиите нищо, че Германия помага на Италия с места в болниците. Евроскептицизмът се захранва с това, добавя той.

По думите му всеки път, когато е било обсъждано ЕС да сподели отговорности с държавите членки, винаги е имало хора, които са настоявали образованието и здравеопазването да си останат в ръцете на националните власти.

"А сега, когато нещата се влошиха, има хора, които обвиняват съюза, без да са му дали разрешение да действа", казва Новаков. Според него след края на кризата ЕС трябва да получи повече правомощия и отговорности, включително в сферата на здравеопазването.

mediapool.bg