Кламер БГ - Новини: Малтийски военни щурмуваха отвлечен от мигранти в Средиземно море танкер

Малтийски военни щурмуваха отвлечен от мигранти в Средиземно море танкер

Европа

|
Четв, 28 Март 2019г. 17:32ч.
Малтийски военни щурмуваха отвлечен от мигранти в Средиземно море танкер

Търговски кораб, отвлечен от мигранти, които преди това екипажът му бе спасил на път за Либия, пристигна тази сутрин в Малта, след като малтийски спецчасти възстановиха контрола на екипажа върху плавателния съд, предаде ДПА.

Петима от 108-те мигранти на борда бяха арестувани, когато малкият турски танкер "Ел Хиблу 1" акостира край столицата Валета. Те са заподозрени, че противозаконно са поели командването на кораба и са го отклонили от курса.

Арестуваните, за които властите казаха, че са оказали "малка съпротива" на малтийските командоси, бяха свалени на сушата с белезници, каза официален източник.

При слизането си от кораба някои от останалите мигранти целуваха земята, каза говорител на малтийската правителство. Мигрантите са борда са били 12 деца, 19 жени и 77 мъже.

Според германската хуманитарна организация "Морско око" (Sea-Eye), която наблюдава либийското крайбрежие, самолет от военноморската авиация на европейска страна е забелязал вчера две надуваеми лодки с бедстващи мигранти. Пилотът се е свързал с капитана на "Ел Хиблу 1" и го е помолил за помощ. Танкерът взел мигрантите и продължил по курса си, но те не искали да се връщат в Либия, сочат данните на "Морско око". Когато корабът наближил на шест мили (ок. 11 км) от либийския бряг, група мигранти се разбунтували и поели контрола върху управлението.

Малтийските командоси щурмували плавателния съд и възстановили властта на капитана в ранните часове на деня днес, съобщиха от въоръжените сили на островната държава.

Мигрантите, опитващи се да достигнат Европа по море, обикновено не желаят да бъдат връщани в Либия, където са изложени на сериозни проблеми, включително изтезания, изнасилвания и робски труд, отбелязва ДПА.

Италианският вътрешен министър Матео Салвини заяви, че това е първият случай на пиратство с извършители мигранти.

Това може да е първият случай на пиратство в Средиземно море през съвременната история, отбелязва ДПА.

В сряда ЕС съобщи, че ще прекрати временно морските патрули, спасили десетки хиляди мигранти в Средиземно море.

Италианската прокуратура междувременно освободи хуманитарния кораб "Маре Йонио", който беше конфискуван миналата седмица, съобщи неправителствената организация "Медитеранеа", която го е наела. Тя увери, че корабът, плаващ под италиански флаг, ще продължи да изпълнява спасителни мисии.

Разследването срещу капитана и екипажа на кораба обаче продължава, съобщи италианският вестник "Република".

mediapool.bg