Кламер БГ - Новини: Ожесточени протести и сблъсъци в Париж заради пенсионната реформа

Ожесточени протести и сблъсъци в Париж заради пенсионната реформа

Европа

|
Нед, 19 Март 2023г. 09:27ч.
Ожесточени протести и сблъсъци в Париж заради пенсионната реформа

Снимка: ЕПА/БГНЕС

Противниците на пенсионната реформа във Франция организираха пореден протест в Париж и на други места в страната, предадоха световните агенции.

В Париж около 4000 души се събраха на площад "Италия" в събота вечерта, след като властите забраниха протестите на площад "Конкорд", който е до моста, водещ към Националното събрание (долната камара на парламента), а също и протестите в района на френското президентство.

Протести имаше и в Тулон, Монпелие, Нант, Марсилия, Компиен, Брест и др. В Париж се стигна отново до сблъсъци на силите на реда с протестиращите, след като демонстрантите започнаха да палят контейнери за смет. Протестиращите скандираха и "Макрон, подай си оставката!" и "Макрон ще те разгромим, ние ние ще победим". Властите задържаха 81 души. Обстановката се нормализира около 22.30 ч. местно време.

По-рано през деня студенти и активисти от протестното движение "Постоянна революция" нахлуха в търговския център "Форум на халите" в Париж и започнаха да скандират за всеобща стачка.

Нова всеобща мобилизация във Франция срещу пенсионната реформа ще има на 23 март.

По улиците на Париж продължава да се трупат камари с отпадъци, след като служителите по чистота се присъединиха към протестните действия. Вече има около 10 000 несъбрани отпадъци.

Продължават и стачните действия във френските рафинерии. Най-голямата рафинерия в страната, намираща се в Нормандия и експлоатирана от "Тотал енерджи", е започнала да спира изцяло работа. Други две рафинерии също могат да започнат процес по спиране на работа в понеделник.

Транспортният отрасъл в страната също е засегнат от стачните действия.

mediapool.bg