Кламер БГ - Новини: Ограниченията срещу епидемията може да се запазят в Германия до пролетта

Ограниченията срещу епидемията може да се запазят в Германия до пролетта

Европа

|
Съб, 28 Ноем 2020г. 15:46ч.
Ограниченията срещу епидемията може да се запазят в Германия до пролетта

Ограничителните мерки за борба с коронавируса в Германия може да останат в сила чак до пролетта. Това заяви в събота германският министър на икономиката. "Очакват ни три-четири дълги зимни месеца", каза Петер Алтмайер в интервю за всекидневника "Велт".

"Много ще зависи от появата на ваксина, но е възможно ограниченията да останат в сила и през първите месеци от 2021 г.", добави той.

В сряда германските власти удължиха частичната карантина в страната до 20 декември. В страната се разрешават семейни сбирки, но с най-много петима участници от две домакинства. Въвеждат се по-строги правила за посещение в магазините - до един посетител на 10 кв. м площ. В особено застрашените региони учениците от 8 клас нагоре ще ходят на занятия в различни смени.

В Германия са затворени ресторантите, баровете и другите заведения за обществено хранене, разрешени са само доставките на храна и напитки за вкъщи. Спрели са работа фитнес клубовете, салоните за татуировки, басейните, козметичните и масажните студиа, театрите, кината и концертните зали

Днес в Германия отново са регистрирани над 21 000 случая за изтеклото денонощие, а броят на починалите от вчера е нараснал с 379 и жертвите на коронавируса в страната са вече 15 965, сочат данни на института "Роберт Кох", който наблюдава ситуацията.

Меркел окуражи германците

Германският канцлер Ангела Меркел окуражи днес сънародниците си, принудени да живеят при нови ограничения заради втора вълна на коронавируса.

Изминахме дълъг път. Много неща се случиха, откакто започна разпространението на коронавируса. В началото на годината си имахме работа с напълно непознат вирус. Днес знаем много повече за пътищата на заразяване, за начините за предпазване, за симптомите и възможното лечение, каза днес Меркел в седмичния си видеоподкаст.

Ваксини се разработват за рекордно кратко време. Можем да допуснем, че няма да се наложи да чакаме безкрайно за една или няколко ваксини, а ще ги имаме в обозримо бъдеще, каза Меркел и изтъкна, че това се дължи на огромния изследователски дух на човека.

Ако от тази пандемия има някакъв полезен ефект, той е, че тя ни показа, че ние хората сме способни да се справим, когато впрегнем умовете си, когато действаме с постоянство и творчески и най-вече, когато прекосим границите и работим заедно, каза Меркел.

Не само учените са изправени пред предизвикателство обаче. Всички ние можем да направим по нещо. Всеки от нас може да направи нещо, добави канцлерката, имайки предвид хигиенни правила като носенето на маска , поддържане на социална дистанция и проветряването на помещенията.

Меркел призова хората да продължат да спазват здравните правила в периода на коледните празници. "Защото ще усетим, че това си е струвало, защото заедно ще сме по-силни от вируса".

Мними полицаи глобяват за неспазване на мерките

Същевременно германските сили на реда задържаха в Берлин двама мошеници, представяли се за полицаи, опитвайки се да глобяват минувачи за предполагаемо неспазване на карантинните мерки.

Измамниците се приближили до двама младежи в парка Мауерпарк и се представили за служители на реда, контролиращи спазването на карантината. Поискали глоба в размер на 1000 евро и отгоре на това обискирали единия минувач. Младежите усетили, че нещо не е в ред, и извикали полиция, която успяла да залови заподозрените.

mediapool.bg