Кламер БГ - Новини: Нови сблъсъци и арести на протест на "жълтите жилетки" в Париж

Нови сблъсъци и арести на протест на "жълтите жилетки" в Париж

Европа

|
Съб, 16 Март 2019г. 18:48ч.
Нови сблъсъци и арести на протест на "жълтите жилетки" в Париж

"Жълтите жилетки" разграбиха магазини в Париж и замеряха полицията с павета по време на днешните протести, които продължават вече 18 седмици, предаде Би Би Си.

Протестиращите се опитаха да вдъхнат нов живот на движението си срещу Макрон и политиката му. След намалелия брой на участниците в протестите през последните уикенди групите на "жълтите жилетки" организираха десетки митинги и шествия в Париж и други градове в събота.

В социалните мрежи днешната акция е наречена "Акт-18 - Ултиматум - Цяла Франция в Париж".

Полицията използва водна струя и сълзотворен газ за да разпръсне протестиращите. От своя страна те замеряха полицията с павета в района на Триумфалната арка. Магазини по "Шанз Елизе" са били разграбени, а по улиците са били запалени пожари.

Вътрешният министър на Франция Кристофър Кастанер заяви, че е разпоредил отговорът на атаките да бъде "възможно най-твърд".

"Нека не се залъгваме: те търсят насилие и искат да сеят хаос в Париж", заяви Кастанер в профила си в Туитър.

През януари правителството разпореди специални мерки за справяне с насилието по протестите, което обаче доведе до оплаквания за полицейска бруталност.

Френският президент Емануел Макрон предложи компромисен вариант след като протестните действия се разраснаха в цялата държава. Макрон обеща 10 млрд. евро допълнителни приходи за най-бедните работници и пенсионери, но дори това не успя да потуши недоволството.

През изминалия месец той обиколи Франция, за да изслуша местните кметове и жители като част от т. нар. "grand débat" (големия национален дебат). Той призова местните общности да се съберат и да представят идеите си за положителна промяна на Франция. В резултат на това до този момент са проведени над 8000 местни срещи.

Миналата седмица - 9 март протестите бяпа слаби, като по данни на вътрешното министерство в тях са се включили по-малко от 30 000 души в цялата страна. Това бе най-слабата активност на движението в цялата му история. В първия протест на 17 ноември участваха 282 000 души.

През последните седмици "жълтите жилетки" бяха обвинени и в антисемитизъм, след като авторитетният еврейски философ Алън Финкилкраут стана жертва на вербални нападки в Париж.

От началото на протестите досега са загинали 11 души, а най-малко 44 са задържани.

mediapool.bg