Кламер БГ - Новини: Нова популистка партия спечели най-много гласове на изборите за Сенат в Холандия

Нова популистка партия спечели най-много гласове на изборите за Сенат в Холандия

Европа

|
Четв, 21 Март 2019г. 17:44ч.
Нова популистка партия спечели най-много гласове на изборите за Сенат в Холандия

Набиращата скорост популистка партия "Форум за демокрация" разтърси холандския политически пейзаж като спечели най-много гласове на регионалните избори, определящи състава на Сената, според първоначални резултати в ранните часове на деня, предаде Ройтерс.

Резултатите показват трайната сила на крайно десния популизъм в Холандия, почти двадесет години след като убийството на популиста Пим Фортейн през 2002 г. доведе до сходно разместване на парламентарни избори.

Най-важният резултат в краткосрочен план е, че десноцентристката коалиция на министър-председателя Марк Рюте ще бъде принудена да търси външна подкрепа, за да спечели одобрение във втората камара (Сената) за закони, приети от първата камара (парламента).

Регионалните избори определят състава на Сената, където правителството на Рюте загуби мнозинството си.

Големият победител на изборите е Форум за демокрация, начело с 36-годишния Тиери Боде, която има само 2 места в парламента, след влизането си в политиката през 2016 г.

Предполага се, че тази партия ще има равен брой места в Сената с партията на Рюте.

В реч пред привържениците си, изпъстрена с литературни препратки, Боде каза, че арогантността на елитите е била наказана.

"Стъпили сме върху развалините на това, което някога беше най-красивата цивилизация в света", каза Боде.

"Днес спечелихме първата си голяма битка", добави той, цитиран от Асошиейтед прес.

Боде се противопоставя на имиграцията и заимства лозунга на Доналд Тръмп, заявявайки, че "Холандия е на първо място", посочва Ройтерс. Набляга също на културни и икономически теми, противопоставя се на еврото и смята, че Холандия трябва да напусне ЕС.

Боде не прекрати кампанията си, както направиха останалите партии, след като в понеделник мъж застреля трима души в трамвай в Утрехт. Той обвини за станалото хлабавата правителствена политика по имиграцията.

От седмици социологическите агенции прогнозираха, че коалицията на Рюте ще загуби мнозинството си в Сената. Експерти обаче казаха, че нападението в Утрехт е активизирало опонентите на имиграцията.

Холандската икономика беше една от най-добре функциониращите в Европа под ръководството на водени от Рюте правителства, но негодуванието от програмите за строги икономии, въведени преди десетина години, се трупа. Неотдавнашни дебати се съсредоточиха върху финансирането на плановете на правителството да постигне международните цели във връзка с промените в климата.

Лявоориентираните гласоподаватели смятат, че не се прави достатъчно по въпроса и подкрепиха "Зелени леви", които също разшириха подкрепата си вчера, като взеха близо една четвърт от гласовете в Амстердам.

Очаква се Рюте да потърси подкрепа от тях и други леви партии, когато Сенатът започне да заседава през май, макар че силно раздробеният политически пейзаж, който включва също религиозни партии и партия, която се насочва към избиратели над 50-годишна възраст, дава и други възможности.

Рюте каза, че ще търси подкрепа от "конструктивни" партии и от левицата, и от десницата. Боде изключи всякакво сътрудничество.

Боде експлоатира всички популистки тези, като често отправя нападки срещу надменния елит на кариерните политици, академичните среди и журналистите, както и срещу имигрантите, които, според него, подкопават гордата холандска нация, посочва АП.

mediapool.bg