Кламер БГ - Новини: Нов многохиляден протест срещу сръбския президент Вучич

Нов многохиляден протест срещу сръбския президент Вучич

Европа

|
Нед, 30 Дек 2018г. 13:17ч.
Нов многохиляден протест срещу сръбския президент Вучич

За четвърти пореден път хиляди сърби излязоха на протест срещу президента Александър Вучич и неговата управляваща Сръбска прогресивна партия. В събота вечерта около 25 хиляди човека преминаха протестния маршрут в центъра на столицата Белград. Акцията е организирана от обединение на опозиционни партии, в които влизат както крайно леви, така и крайно десни политически сили. Участниците в демонстрацията обаче не носеха отличителни символи на която и да е политическа партия, отбелязва АФП.

Те държаха плакати с надписи "Вучич-крадец", "стига лъжи", "Аз няма да мълча". Протестиращите са недоволни от политиката на правителството и президента Вучич, когото обвиняват в агресивна риторика към критиците си, създаваща атмосфера на нетърпимост в страната.

Протестът премина мирно, макар хората да скандираха обидни лозунги срещу управляващите и искания за оставката на Вучич. Това е четвъртата подобна проява през последните седмици, с искане още за по-голяма медийна свобода и за спиране на репресиите срещу журналисти и опозиционни журналисти.

Вълната от масови протести в Белград започна на 8 декември в отговор на нападение над опозиционния ляв политик Борко Стефанович, който бе пребит в Крушевац, Южна Сърбия, на 23 ноември.

Поддръжниците на Алианс за Сърбия – опозиционен алианс от 30 партии и организации, смятат Вучич за автократ и партията му за корумпирана – нещо, което управляващите категорично отричат.

Начело на марша бяха протестиращи с огромен банер, на който се четеше надпис "1 от 5 милиона". Той е препратка към изказване на Вучич, който заяви, че няма да се поддаде на натиск дори ако 5 милиона протестиращи излязат на улицата.

В интервю за проправителствената телевизия Студио Бе по време на протеста в събота, Вучич заяви, че е готов да обсъди исканията на опозицията, след като беше освиркан от група протестиращи на влизане в сградата на медията.

По-рано президентът обяви, че е готов да тества популярността на партията си на предсрочни избори, въпреки че Вук Йеремич – бивш външен министър и лидер на малката опозиционна Народна партия, заяви, че опозицията ще бойкотира изборите.

Това са най-значимите протести в Сърбия от пролетта на 2017 г., когато десетки млади хора излязоха на улиците да демонстрират срещу избирането на Вучич за президент.

Следващата протестна акция е планирана на 16 януари 2019 г., когато е годишнината от убийството на сръбския политик Оливер Иванович, един от лидерите на косовските сърби.

mediapool.bg