Кламер БГ - Новини: Немският здравен министър зове за мерки срещу "изтичането" на лекари

Немският здравен министър зове за мерки срещу "изтичането" на лекари

Европа

|
Нед, 13 Ян 2019г. 18:28ч.
Немският здравен министър зове за мерки срещу "изтичането" на лекари

Европейският съюз би трябвало да обмисли регулация, за да спре страните членки да си крадат една от друга лекари и други специалисти, заяви германският министър на здравеопазването Йенс Шпан, цитиран от Ройтерс.

"Мога да ги разбера. Швейцария е богата страна. Но едно е ясно - в Германия има недостиг на такива специалисти. А след това полските доктори идват да работят в нашата страна, което води до недостиг на лекари в Полша", отбелязва министърът пред швейцарския таблоид "Блик ам зонтаг".

Различни експерти от години коментират, че, например, най-добрите германски лекари отиват в Швейцария, а на тяхно място идват ценни кадри от Източна Европа (вкл. и България-б.р.), докато швейцарските топ специалисти се местят в САЩ. Това в крайна сметка води до "обезкръвяване" на здравните системи на по-бедните страни от ЕС.

"Това не може да е правилно. Затова трябва да помислим дали има нужда от създаване на нови правила за привличането в чужбина на хора с определени професии от ЕС, но без да поставяме фундаментално под въпрос свободното движение в Европа", изтъква той.

Шпан допълва, че в момента има такива споразумения със Световната здравна организация (СЗО), които могат да послужат като модел, но не посочва кои са те, нито как биха могли да се прилагат в рамките на ЕС.

На въпрос дали Германия може да поиска обезщетения от Швейцария, която не е член на ЕС, за обучението на германски лекари, отишли да работят в конфедерацията, министърът отговаря: "Не, не планирам такова нещо".

mediapool.bg