Кламер БГ - Новини: Незаконно внесено месо затвори руския щанд на "Зелената седмица" в Берлин

Незаконно внесено месо затвори руския щанд на "Зелената седмица" в Берлин

Европа

|
Съб, 18 Ян 2020г. 09:35ч.
Незаконно внесено месо затвори руския щанд на "Зелената седмица" в Берлин

Руският щанд на "Зелената седмица" в Берлин беше затворен за около два часа в първия ден на междунароното изложение за селскостопански продукти. Причината е незаконно внесено свинско месо, стана ясно от обясненията на ръководителя на руската федерална служба по ветеринарен и фитосанитарен надзор Сергей Данаквер.

Пред Mediapool той обясни, че германските власти са го попитали какво да правят с нарушителя. Отговорих им пратете го в германски затвор, каза Данаклер. Той уточни, че няма информация как свинското месо е попаднало на руския щанд.

Организаторите на изложението уточниха, че става въъпрос за около 20 незаконно внесени салама, които са иззети.

В Германия има забрана за внос на свинско месо от Русия заради огнищата на африканска чума по свинете. Берлин е въвел строги мерки за биосигурност с цел недопускане на заразата на нейна територия. При влизане в страната специално обучени кучета проверяват пътуващите.

Битката с африканската чума по свинете беше във фокуса на „"Зелената седмица". На международната конференция на високо ниво за бъдещето на глобалното производство на свинско месо участваха редица министри на земеделието, сред които и Десислава Танева. Тя говори за предизвикателствата и мерките за справяне с глобалната заплаха. Сергей Данквер също участва в нея.

Германският министър на земеделието Юлия Кльокнер също взе участие, но не коментира инцидента. Посочи, че "алфата и омегата за ограничаване на болестта е биобезопасността".

Извеждането на хората от руския щанд на изложението

Инцидентът

Инцидентът стана около 14 часа местно време. Репортер на Mediapool по това време беше на руския щанд.

По високоговорител, под пуснат вой на сирена, мъжки глас съобщи: "Внимание, внимание! Моля всички да напуснат палатата", без да посочва причината за това.

Всички намиращи се в нея, започнаха да излизат питайки се каква е причината.

Някои руснаци допуснаха, че може да е подаден сигнал за бомба. Други коментираха, че има неизправност на електрическата инсталация.

По-късно по време на конференцията за африканската чума по свинете стана ясно, че причината е незаконно внесеното свинско месо.

До акцията се е стигнало заради заповед на Окръжния офис на ветеринарно-медицинския район Шарлотенбург-Вилмерсдорф в Берлин. Тя е издадена като предпазцна мярка след установяване на нелегално внесенето свинско месо от Русия.

Два часа по-късно след инцидента, след проведени мерки за биосигурност руският щанд, който е най-голям на изложението, разположен е на

5000 кв. м в палата 2.2, беше отворен отново.

Болестта е световен проблем

Битката с Африканската чума по свинете е световен проблем. От нея са засегнати три континента – Африка, Европа и Азия. Болестта не е заразна за хората, но е кошмар за животните, каза Кльокнер.

Борбата с болестта нея продължава с години. Причината е, че все още не е открита ваксина срещу нея. Пренася се от дивите прасета, ловци

и туристи.

От 2018 г. България също е засегната, като избитите прасета са около 300 000, а похарчените средства до момента за справяне със заразата възлизат на 35 млн. евро, каза Десиислава Танева.

В световен мащаб до момента е избита около една четвърт от популацията на свинете, посочи д-р Моник Елоа, генерален директор на Световната организация по здравеопазване на животните (0.I.E.).

Само в Китай през миналата година са умъртвени над 1 млн. прасета, а регистрираните огнища са 162, каза китайският представител Ван Го Мин.

Мерките

Участниците в конференцията се обединиха, че усилията трябва да бъдат насочени към глобален контрол върху африканската чума по свинете, а ключовите думи са солидарност и биосигурност.

Необходимо е тясно сътрудничество между страните с цел обмяна на опит и ранно предупреждаване, финансиране на изследванията за разработване на ваксина, информиране на населението, засилени мерки за биосигурност, както около свиневъдните комплекси, така и по границите, казаха участниците в конференцията.

"Въпреки усилията болестта ще продължи да се разпространява и ще обхване всички страни“, прогнозира, главният ветеринарен руски специалист Сергей Данаклер. "С огради няма да стане", допълни той и даде примера с руския нарушител на изложението.

Данаклер се застъпва за увеличаване на наказателната отговорност за нарушителите, подкрепяйки мнението на министъра на земеделието на Австралия. Тя се включи в конференцията с видеообръщение.

Сергей Данаквер отговаря на въпроси на български журналисти по повод незаконния внос

mediapool.bg