Кламер БГ - Новини: Не в нашия заден двор: португалски селяни протестират срещу бунище

Не в нашия заден двор: португалски селяни протестират срещу бунище

Европа

|
Четв, 16 Ян 2020г. 16:27ч.
Не в нашия заден двор: португалски селяни протестират срещу бунище

Къщата на Консейсау Гаспар гледа към тучен зелен пейзаж, но португалската пенсионерка просто не може да се наслади на гледката, защото знае, че дърветата в нея скриват открито бунище, където се изсипват отпадъци от цяла Европа.

"Вече е невъзможно да се живее тук", казва видимо разстроената 69-годишна жена, която е прекарала целия си живот в малкото хълмисто селище Собраду в Северна Португалия, но има все повече проблеми да понася миризмата, която се носи от бунището.

"Когато мирише, се принуждавам да затварям вратите, защото ако не го направя, нощем не може да се спи", заяви тя.

Бунището получава отпадъци от цяла Португалия и е един от 11-те частни обекта в страната, които имат разрешение за третиране на чуждестранни отпадъци, казва агенцията за опазване на околната среда АПА.

А количествата боклуци се увеличават, в момент, когато европейските страни бяха принудени да търсят други начини да изхвърлят боклука си, след като преди две години Китай въведе строги ограничения на количеството чуждестранна смет, която ще внася.

Около 330 000 тона "кехлибарени отпадъци" - което означава, че те включват опасни материали и се нуждаят от предварително одобрение - пристигнаха в Португалия от чужбина през 2018 г. - повишение с 53 на сто спрямо предишната година, казва АПА.

Около една трета от този боклук се оказва в бунища и жителите на Собраду казват, че ситуацията се влошава.

"Страната трябва да помисли дали иска подобен бизнес, дали иска да бъде смятана за бунището на Европа", каза пред Ройтерс Жозе Рибейру, кметът на община Валонгу, където се намира Собраду.

В писмо до министерството на околната среда миналия месец Рибейру каза, че според него Португалия е станала привлекателна дестинация за отпадъци поради ниската такса за приемане на боклуците в бунищата, която беше 9,90 евро на тон през 2019 г. при средна европейска стойност от 80 евро.

На бунището в Собраду, което има разрешение да приема над 400 вида отпадъци, включително строителни продукти, съдържащи азбест, според сайта на компанията Ресивалонгу (Recivalongo), която го управлява - може да се видят камиони с контейнери за товари, които изхвърлят боклуците в огромна дупка.

Също като други селяни, Гаспар казва, че е уплашена, че бунището се отразява неблагоприятно на здравето й.

Миналата година общинският съвет заяви, че бунището за отпадъци може да доведе до появата на повече насекоми, гризачи и чайки, както и потенциално разпространение на заразни болести, макар че местните здравни власти заявиха пред Ройтерс, че не виждат опасност за общественото здраве. Ресивалонгу не отговори на множеството запитвания за коментар, отправени от Ройтерс по имейл и телефон, но на сайта на португалската компания се казва: "Бунището е проектирано така, че да намали драстично въздействието върху околната среда, спазвайки всички най-строги стандарти".

Искаме си обратно чистия въздух

Местните жители не са убедени. Миналата година те създадоха групата за опазване на околната среда "Жорнада принсипал", която организира протести и петиции и планира да заведе дело срещу португалското министерство на околната среда.

"Почувствахме се травмирани, когато ни бе отнето качеството на живота, правото да дишаме чист въздух", каза Марисол Маркиш от групата. "Искаме бунището да бъде затворено."

Всичко това се случва в момент, когато директива на Брюксел изисква всички страни членки на ЕС да намалят до 2035 г. депонирането на отпадъци до най-много 10 на сто от общото количество на боклуците, които се генерират в една община. Подложено на такъв натиск, португалското правителство нареди този месец на АПА да направи по-трудно допускането на пратки с отпадъци в Португалия.

Хората, които живеят до бунища, включително Жоаким Нелсон, 68-годишен жител на Собраду, обаче настояват за повече действия. Стоейки до дома си, където според него миризмата от бунището често го принуждава да държи прозорците затворени, той казва, че иска правителството "да вземе конкретни и сериозни мерки, за да ни върне въздуха, който дишахме преди".

Един конкретен повод за оплакване в Собраду е количеството на боклуците, които идват от южната италианска област Кампания, където организирани престъпни групи в продължение на десетилетия незаконно изхвърляха и изгаряха токсични отпадъци.

Принудена от европейски съд да се справи с проблема си с отпадъците, Кампания започна през 2015 г. да изнася част от своите боклуци, включително в Португалия. Миналата година само в Собраду са били докарани около 15 000 тона от отпадъците на Кампания според писмо, изпратено от АПА до общината.

"Опасенията са, че след няколко години няма да имаме решение за нашия собствен проблем с отпадъците, защото ще сме напълнили бунищата си с боклук от чужбина", каза Кармен Лима от групата за опазване на околната среда "Керкуш".

По БТА

mediapool.bg