Кламер БГ - Новини: Крайнодесният нападател от Хале е публикувал антисемитски манифест

Крайнодесният нападател от Хале е публикувал антисемитски манифест

Европа

|
Четв, 10 Окт 2019г. 13:20ч.
Крайнодесният нападател от Хале е публикувал антисемитски манифест

Извършителят на атентата срещу синагога и турска закусвалня в източногерманския град Хале, при която бяха убити двама души, е публикувал в интернет антисемитски "манифест", съобщиха американският Център за проучване на тероризма САЙТ интелиджънс груп (SITE Intelligence Group) и германският всекидневник "Велт", цитирани от Франс прес.

Освен това стана ясно, че крайнодесният нападател е записал действията си на видео, излъчено на живо в интернет в продължение на 35 минути.

Директорката на SITE Рита Кац написа в Туитър, че антисемитският манифест изглежда е бил създаден преди седмица, на 1 октомври.

Кац посочва, че документът показва "снимки на използваните оръжия и муниции", включително самоделно оръжие, и определя като цел "да бъдат убити колкото се може повече хора, които не са бели, за предпочитане евреи".

Електронното издание на "Велт" съобщи, че в текста от около 10 страници на английски език авторът споменава конкретно плана си да нападне синагогата в Хале по време на еврейския празник Йом кипур и да оцелее.

Атентатът беше извършен от тежко въоръжен мъж, облечен в зелени дрехи и каска, чийто начин на действие напомня атентата на крайнодесен австралиец през март срещу две джамии в Крайстчърч, Нова Зеландия.

Германската полиция обяви снощи, че е задържала ранен мъж след престрелка с органите на реда. Първоначално полицията съобщи за няколко нападатели, но вътрешният министър Хорст Зеехофер заяви, че атентатът е бил извършен от един човек.

Вътрешният министър Хорст Зеехофер нарече нападението "антисемитско" и каза, че заподозреният е крайнодесен.

Извършителят е 27-годишният Щефан Балиет, съобщават германските медии, цитирани от АФП. На каската, която е носел, е имало монтирана камера, с която е заснел нападението.

Всъщност, затворените от съображения за сигурност врати на синагогата устояли на стрелбата на нападателя с пушка помпа. "Бог пожела днес да останем живи", разказа в социалните мрежи една от богомолките - Ребека Блади. Неуспявайки да влезе в синагогата, нападателят убил минувачка и клиент на турска закусвалня в съседство, преди да влезе в сблъсък с полицията, която го ранява и арестува след преследване.

Експертът по екстремизма и директор на Института за демокрация и гражданско общество Матиас Квент каза за ДПА, че извършителят говори в интернет на английски за теории на конспирацията и за разрушителната сила на юдаизма, както и срещу феминизма. Видеото следва естетиката на видеоигра, като събитията се предават от първо лице, през погледа на стрелеца, посочва Квент.

Извършителят на нападението записал действията си на видео, излъчено на живо в интернет в продължение на 35 минути. Видеото било излъчвано през платформата на "Амазон" за видеоигри Туич /Twitch/ и било видяно от петима души, но след това негов запис бил гледан от близо 2200 души в продължение на половин час, преди да бъде премахнат.

Според Туич акаунтът, от който бил излъчено видеото, бил създаден преди около два месеца.

"Ние действахме възможно най-бързо, за да изтеглим това съдържание и ще блокираме всички акаунти, които споделят кадри от този отвратителен акт", заяви говорителят на Туич, цитиран от Франс прес.

mediapool.bg