Кламер БГ - Новини: Най-мрачният ден от началото на епидемията в Италия – 475 жертви и над 4200 заразени

Най-мрачният ден от началото на епидемията в Италия – 475 жертви и над 4200 заразени

Европа

|
Ср, 18 Март 2020г. 22:44ч.
Най-мрачният ден от началото на епидемията в Италия – 475 жертви и над 4200 заразени

Броят на жертвите на коронавируса в Италия нарасна за едно денонощия с 475 до 2978, съобщи Ройтерс в сряда.

Това е най-голямото еднодневно увеличение от началото на епидемията, каза шефът на Агенцията за гражданска защита Анджело Борели. Това е и най-големият, регистриран в една-единствена държава, брой на починалите по време

на пандемията в света за денонощие.

Така Италия се доближи до Китай, откъдето тръгна пандемията (над 3200 смъртни случая).

Рекорден е и броят на новопотвърдените случаи на заразата - 4207 или увеличение с 13,35 процента – от 31506 до 35713.

В най-силно засегнатата област Ломбардия жертвите вече са 1959, а заразените – 17713.

Увеличава се и броят на заразените в други области като Венето и Пиемонте, във всяка от които са регистрирани по около 500 нови случая, или Тоскана, където новите случаи са 300.

Средната възраст на починалите и хората с положителен тест за коронавируса е 79,5 години, като 70 процента от починалите са мъже, съобщи Висшият здравен институт.

Нараства и броят на пациентите, приети в интензивните отделения на болниците, които в цяла Италия са 2557 при 2060 ден по-рано.

Единствената добра новина е за значителното увеличение на броя на излекуваните – от 2941 във вторник на 4025 в сряда.

Италианските власти предупредиха, че обмислят още по-силно затягане на карантинните ограничения, наложени заради епидемията от коронавируса, защото италианците масово не ги спазват и не си стоят по домовете, предаде Асошиейтед прес.

В Ломбардия, където са малко повече от половината от констатираните случаи на заразата и две трети от смъртните случаи, "40 процента от хората продължават да се движат по улиците", каза регионалният здравен комисар Джулио Галера пред обществената телевизия РАИ.

Тези данни са предоставени от телефонните мобилни оператори, които са засекли движенията на абонатите си. Галера отхвърли обвиненията, че това е нарушение на лични данни, защото събраната информация не е поименна, а анонимна.

Миналата седмица бе издаден национален указ, който позволява на хората да излизат от домовете си само за да отидат на работа, да си купят храна, лекарства или други неща от първа необходимост, както и за да разходят кучетата си или да си направят някакви физически упражнения на безопасно открито място.

Вътрешното министерство съобщи, че за седмицата от 11 до 17 март при улични проверки са били спрени над 1 милион души и на 45 000 нарушители са били предявени обвинения или са наложени глоби.

На пресконференция в Милано губернаторът на Ломбардия Атилио Фонтана предупреди: "При всяко излизане от къщи ти излагаш на риск от зараза с КОВИД-19 себе си и другите около тебе".

Министърът на спорта Винченцо Спадафора каза, че правителството обсъжда допълнителни мерки, като забрана на джогинга, защото "твърде много хора абсолютно подценяват рисковете".

В Ломбардия болниците и медиците са подложени на огромно напрежение поради броя на заболелите и многото тежки случаи, завършващи със смърт.

mediapool.bg