Кламер БГ - Новини: Най-малко 9 страни от ЕС подкрепят санкции срещу Беларус

Най-малко 9 страни от ЕС подкрепят санкции срещу Беларус

Европа

|
Пет, 14 Авг 2020г. 15:09ч.
Най-малко 9 страни от ЕС подкрепят санкции срещу Беларус

Най-малко девет страни от Европейския съюз, а също Европейската комисия призовават за нови санкции срещу Беларус заради спорните избори и смазването на протестите в страната. Това става ясно преди извънредна среща на ЕС днес, предаде Ройтерс.

Срещата ще бъде първото пълно обсъждане, а окончателни решения се очакват по-късно този месец. За да се вземе евентуално решение за санкции, е необходимо единодушие между държавите членки.

Полша, Чехия, Естония, Латвия, Литва и Дания призоваха в съвместно писмо за "ограничителни мерки срещу служители", носещи отговорност за изборните резултати в Беларус, според които президентът Александър Лукашенко е спечелил 80 процента от гласовете, и за побои над демонстранти от силите за сигурност.

"Необходимо е да намерим внимателен баланс между натиска върху беларуския президент Лукашенко и ангажирането с него. Смятаме, че ЕС би трябвало да приеме ролята на посредник възможно най-скоро", се казва в писмото.

Германия, Швеция и Австрия вече призоваха за санкции.

Дипломатически източници заявиха, че главният скептик е Унгария, която по-рано призова за отмяна на всички санкции на ЕС срещу Беларус.

Председателят на ЕК Урсула фон дер Лайен заяви в Туитър: "Имаме нужда от допълнителни санкции срещу тези, които са нарушили демократичните ценности или човешките права в Беларус. Уверена съм, че днешното /. . ./ обсъждане ще покаже нашата силна подкрепа за правото на хората в Беларус на основни свободи и демокрация."

Евентуални нови санкции на ЕС вероятно ще включват забрани за пътуване и блокиране на авоари на конкретни лица.

mediapool.bg