Кламер БГ - Новини: Нови протести и арести на “жълтите жилетки“ във Франция

Нови протести и арести на “жълтите жилетки“ във Франция

Европа

|
Съб, 12 Ян 2019г. 19:27ч.
Нови протести и арести на “жълтите жилетки“ във Франция

Три дни преди големия национален дебат, предложен от френския президент Еманюел Макрон в опит да успокои гнева на "жълтите жилетки", няколко хиляди души излязоха отново на демонстрации в събота във Франция. Това е поредна демонстрация на “жълтите жилетки“, близо два месеца след началото на протестите, които често ескалираха с насилие, съобщи Франс прес. И в събота полицията използва водни струи и сълзотворен газ срещу протестиращи.

Потеглили от министерството на икономиката и финансите в източната част на Париж, няколко хиляди души се събраха по обед на площада на Бастилията, където френски знамена се развяваха над тълпата и се чуваха викове "Макрон оставка!"

През последните няколко дни властите бяха заявили, че се опасяват от насилие и се опитаха да разубедят участниците в деветата поредна събота на протести, симптом за най-сериозната криза, преживявана от правителството на Макрон от идването му на власт през 2017 г., отбелязва агенцията.

"Жълтите жилетки" започнаха да се събират и на централните площади в други френски градове. В Бурж, с население 66 000 души, разположен в централна Франция, си определиха среща многобройни "жълти жилетки". Преди обед близо 1200 се събраха в историческия център на града, макар че местните власти са забранили всякакви демонстрации.

Още преди началото на протестите бяха задържани 24 души за носене на забранено оръжие и за участие в струпване на хора с цел прибягване до насилие, съобщиха световните агенции.

Петима души бяха арестувани на път за френския град Бурж, в който също е предвиден голям протест на "жълтите жилетки".

Петимата са пътували с една и съща кола. Водачът на колата бил в нетрезво състояние, а в багажника били открити предмети, които можело да послужат като импровизирани оръжия в схватка със силите на реда.

mediapool.bg