Кламер БГ - Новини: Над 180 души са пострадали при протестите в Каталуния

Над 180 души са пострадали при протестите в Каталуния

Европа

|
Съб, 19 Окт 2019г. 15:03ч.
Над 180 души са пострадали при протестите в Каталуния

Над половин милион души излязоха на протест по улиците на Барселона за поредна вечер в петък. Те демонстрираха срещу осъждането на девет сепаратистки лидери, а след това се стигна до сблъсъци с полицията и хаос по улиците на града.

По данни на общинската полиция в протеста са участвали 525 000 души. Първоначално демонстрацията беше мирна, но по-късно протестиращи запалиха контейнери за отпадъци близо до централното полицейско управление на града и замерваха полицаите с бутилки, яйца и боя, предаде Асошиейтед прес.

Органите на реда използваха сълзотворен газ, гумени куршуми и палки, за да разпръснат протестиращите, които носеха маски и мотоциклетистки или скейтбордистки шлемове.

При сблъсъците в Барселона са пострадали 152- ма души, а общо броят на ранените в цяла Каталуния е 182.

Задържаните в областта са 83-ма, съобщи министерството на вътрешните работи. Тази сутрин миризма на изгоряло още се стелеше в центъра на Барселона близо до площад "Уркинаона", където продължава почистването на множеството парчета от изпочупени при снощните сблъсъци предмети, камъни, счупени стъкла и гилзи от гумени патрони.

Десетки павета са изтръгнати от тротоарите.

Тази сутрин автомагистрала АР7 бе затворена в посока от Франция за Испания близо до границата заради демонстрация на сепаратисти.

mediapool.bg