Кламер БГ - Новини: Навални призова ЕС да нанесе удар върху олигарси, близки до Кремъл

Навални призова ЕС да нанесе удар върху олигарси, близки до Кремъл

Европа

|
Ср, 07 Окт 2020г. 12:34ч.
Навални призова ЕС да нанесе удар върху олигарси, близки до Кремъл

Руският опозиционер Алексей Навални, който се възстановява в Германия след отравянето си с нервнотоксично вещество от групата "новичок", призова Европейския съюз да предприеме твърди действия срещу олигарси, близки до Кремъл, предаде Ройтерс.

"Санкциите срещу цялата страна не работят. Най-важното е да се наложи забрана за влизане на тези, които се облагодетелстват от режима, и да им бъдат замразени активите", е казал Навални пред германския вестник "Билд". "Те злоупотребяват със средства, крадат милиарди, а през уикенда летят до Берлин или до Лондон, купуват скъпи апартаменти и седят по кафенетата", заявява критикът на Кремъл.

Той е дал като пример за възможен обект на санкции Валерий Гергиев, главен диригент на Мюнхенската филхармония, когото е определил като привърженик на руския президент Владимир Путин.

Навални е критикувал още бившия германски канцлер Герхард Шрьодер, приятел на руския президент и лобист на руски енергийни компании, когото нарекъл "момче за поръчки на Путин, който защитава убийци".

Пред "Билд" Навални е повторил убеждението си, че отравянето му е било извършено по директна заповед от Владимир Путин.

mediapool.bg