Кламер БГ - Новини: Московиси призова Гърция да ускори реформите

Московиси призова Гърция да ускори реформите

Европа

|
Четв, 28 Фев 2019г. 18:13ч.
Московиси призова Гърция да ускори реформите

Гърция трябва да постигне резултати в реформите, за да изпрати положителен сигнал към финансовите пазари преди срещата на финансовите министри от еврозоната следващия месец, заяви еврокомисарят по финансите Пиер Московиси в Атина, съобщи Ройтерс в четвъртък.

Московиси каза, че Гърция е отбелязала напредък, но недостатъчен, за да получи 750 милиона евро от печалбите от гръцките държавни ценни книжа, държани от централните банки на страните от еврозоната. За тази цел Гърция трябва да приложи 16 реформи, обещани на партньорите й от еврозоната, преди срещата на Еврогрупата на 11 март.

На среща с гръцкия премиер Алексис Ципрас Московиси каза, че се надява и очаква, че "ще има съществени резултати на (следващата среща на) Еврогрупата, които ще изпратят кристално ясен сигнал към пазарите, че Гърция е благонадеждна".

Еврокомисарят заяви, че с Ципрас са имали открита дискусия, на която са обсъдили продажбата на въглищните електроцентрали, намаляването на лошите кредити на гръцките банки и замяната на сега действащия закон, който защитава длъжниците от принудителна продажба на основното жилище.

По последния въпрос Московиси подчерта, че "критериите трябва да се фокусират върху онези, които наистина се нуждаят (от защита), не върху стратегическите длъжници, които биха могли да злоупотребят с нея".

mediapool.bg