Кламер БГ - Новини: Могат ли чужденците да запълнят недостига на здравен персонал в Германия?

Могат ли чужденците да запълнят недостига на здравен персонал в Германия?

Европа

|
Пон, 10 Юни 2019г. 10:18ч.
Могат ли чужденците да запълнят недостига на здравен персонал в Германия?

Германия в момента изпитва недостиг на 100 000 медицински сестри и според експерти търсенето само ще нараства пред следващите няколко години. Чуждестранни работници могат да помогнат за запълване на недостига, но това е по-лесно да се каже, отколкото да се направи, пише ДПА в материал по темата.

Тунизийката Хела Ахамадех има договор, но чака за виза, за да може най-накрая да се премести в Германия, макар че 36-годишната жена ще трябва да остави за известно време съпруга и двете си деца. В клиниката в Касел очакват пристигането й, тъй като медицинските сестри не достигат.

"Запълването на свободните работни места става все по-трудно", казва Инга Айзел от регионалната компания за здравеопазване Gesundheit Nordhessen Holding, която управлява клиниката в Касел.

Според германската Федерална агенция по труда в домове за здравни грижи и клиники има над 40 000 свободни места за медицински сестри. Според Германския съвет на медицинските сестри ситуацията всъщност е по-лоша. Браншовата организация оценява недостига на 100 000.

Тъй като се очаква броят на пациентите да нарасне рязко през идващите години, експерти посочват, че системата ще има нужда да наеме 150 000 до 200 000 нови здравни работници през идното десетилетие.

"Ресурсите в Германия изглежда са изчерпани", казва Ролф Хьофер, ръководител на Де Пе Фау - друга асоциация на медицинските сестри.

Германското правителство представи неотдавна план за подобряване на трудовите условия за здравните работници след години на оценяване на положението.

"Работата като медицинска сестра трябва отново да стане привлекателна. Това може да се случи единствено с повече персонал", заяви здравният министър Йенс Шпан.

Освен по-доброто заплащане и обучение, основен елемент на този план е привличането на повече чуждестранни работници. В момента в Германия има около 1,6 милиона медицински сестри, но само 150 000 идват от чужбина. Повечето от тях са от Филипините и Източна Европа, малко и от Тунис.

"Клиниките плачат за помощ, но по правило сме спъвани от германската бюрокрация", казва Ралф Витек, бивш германски дипломат в Тунис, който е създал агенция за наемане на медицински персонал в северноафриканската страна.

По думите на Витек в базата му данни има над 400 потенциални кандидати, но въпреки това на някои хора е била отказана виза, въпреки че имат трудови договори.

Берлин се надява да отговори на това предизвикателство чрез създаване на централен офис за ускоряване на сертификацията на квалифицирани работници и осигуряване на одобрение за частните агенции за наемане на служители.

В северния тунизийски град Бизерте болничната сестра Хела Ахмадех от седмици чака вест от германското посолство дали ще може да замине за Касел. Макар че има работа в Тунис, пред себе си жената не вижда шансове за напредък. Въпреки образователната й степен от колеж тя получава едва 1000 динара (335 долара) месечно.

Междувременно в град Гернбах, Югозападна Германия, 25-годишната Амал Хадж Касем работи като медицинска сестра от около година. Тя също е от Тунис. В рехабилитационната клиника тя поема грижите за пациентите от момента, в който те излязат от интензивното отделение.

"В здравния сектор на Тунис има много проблеми - липса на персонал, липса на пари", разказва Касем. Тя би искала да доведе и съпруга си в Германия и да имат семейство.

"В Германия ми харесва. Доволна съм от работата, но не знам какво крие бъдещето. Първото ми впечатление тук е, че хората са мили и готови да помогнат", спомня си тя.

Не за всеки обаче началото в Германия е толкова гладко като при Касем. Неотдавнашно изследване на фондация "Ханс Бьоклер", която е близка до синдикатите, установява, че интеграция може да е голям проблем. Има случаи на силна неудовлетвореност, едновременно от страна на чуждестранните служители и на утвърдения германски персонал.

"Често оплакване, което силно пречи на сътрудничеството, е липсата на езикови познания", посочва Йохана Кнюпер от Германската асоциация на медицинските сестри.

Според асоциацията все пак е ясно, че чужденците обогатяват живота в клиниките и могат да помогнат да се облекчи недостига на работна ръка. При условие, че политиците намерят точните параметри за постигане на успех.

Ахмадех знае, че ще й е трудно, но е уверена в намеренията си.

"Искам да бъда добър пример", казва тя. Надежда, която несъмнено споделят мнозина в германската здравна система.

По БТА

mediapool.bg