Кламер БГ - Новини: Мнозинството британци искат оставане в ЕС

Мнозинството британци искат оставане в ЕС

Европа

|
Четв, 17 Ян 2019г. 18:08ч.
Мнозинството британци искат оставане в ЕС

Ако има втори референдум за членство в ЕС, Великобритания би гласувала с 12 процента разлика да остане - най-високият процент от референдума за Брекзит през 2016 г. Според изследване на YouGov, обявено в четвъртък, 56 процента от британците биха гласували за оставане в ЕС, а 44 процента – за напускане. Тук обаче не се броят хората, които не биха гласували изобщо или нямат мнение.

Проучването е проводено на 16 януари, ден след като споразумението на премиера Тереза Мей за Брекзит бе отхвърлено от британския парламент с рекордно мнозинство. Резултатите от допитването бяха разпространени в четвъртък от кампанията "Народен вот", която настоява за втори референдум.

Предишно проучване, проведено в края на миналата година, показва, че при втори референдум мнозинство от 54% би поискало стараната да остане в ЕС.

Според новите данни на YouGov 47 процента от анкетираните подкрепят провеждането на нов референдум, докато 36 на сто са против, а 16 процента казват, че не знаят.

Подкрепата за нов референдум е особено висока сред привържениците на Лейбъристката партия - 78 процента, както и сред тези на либералдемократите – 83 процента.

"Преднината за оставането, 12 процента, е най-голямата досега", е цитиран да казва от "Народен вот" Питър Келнър, бивш президент на YouGov.

На референдума от 23 юни 2016 г. 17.4 милиона избиратели или 51.9 процента подкрепиха излизането от ЕС, а 16.1 млн. или 48.1 процента гласуваха за оставане.

Според изследването на YouGov, като се прибавят и тези, които не биха гласували, и хората без мнение, данните стават 48 процента за оставане в ЕС, 38 процента за напускане, 6 процента не биха гласували, а 7 процента не знаят как биха гласували.

mediapool.bg