Кламер БГ - Новини: Мигрантите от Турция към Гърция се увеличават, отчете ООН

Мигрантите от Турция към Гърция се увеличават, отчете ООН

Европа

|
Съб, 06 Окт 2018г. 10:00ч.
Мигрантите от Турция към Гърция се увеличават, отчете ООН

Върховният комисариат на ООН за бежанците (ВКООНБ) отчете увеличаване на потока от мигранти и бежанци, които пристигат в Гърция по море от Турция, предаде ДПА.

Към края на септември в Гърция са пристигнали 23 419 души, което е със 17 процента повече спрямо същия период от 2017 г., съобщи ВКООНБ в Атина.

Още 560 души са пристигнали на гръцки острови в Егейско море през първите четири дни на октомври, информира гръцкото министерство на миграционната политика.

Освен това броят на бежанци и мигранти, които идват през река Марица на гръцко-турската граница, се е удвоил в сравнение с миналата година.

През 2017 г. 5500 мигранти са преминали реката и са влезли в Гърция, а само през първите девет месеца на 2018 г. броят им е вече около 12 000 души, заяви в гръцкия парламент министърът на миграционната политика Димитрис Вицас. По думите му властите планират да закарат повече мигранти и бежанци в континенталната част на страната.

По данни на гръцката брегова охрана през последните 10 дни над 2000 мигранти са закарани в лагери в Северна и Централна Гърция, а още 19 000 чакат подобно прехвърляне от гръцките острови. Целта на гръцкото правителство е да намали броя на намиращите се на острови в Егейско море мигранти и бежанци на 10 000.

mediapool.bg