Кламер БГ - Новини: Макрон се отказва от пожизнена пенсия в опит да успокои протестите

Макрон се отказва от пожизнена пенсия в опит да успокои протестите

Европа

|
Нед, 22 Дек 2019г. 08:33ч.
Макрон се отказва от пожизнена пенсия в опит да успокои протестите

Френският президент Еманюел Макрон се отказа предварително от пенсията от 6220 евро на месец , която ще има правото да получава след края на мандата си, съобщиха световните агенции.

Освен това той се отказва и от пожизненото си място в Конституционния съвет, което също му е гарантирано като държавен глава.

Бившите президенти са доживотни членове, за което получават по 13 500 евро на месец. Френското президентство съобщи новината на фона на протестите срещу планираната от правителството пенсионна реформа.

Макрон призова протестиращите срещу пенсионната реформа да прекратят стачните си действия по време на коледните празници, за да се избегнат проблеми по пътищата.

"Протестните движения са защитени от конституцията, но мисля, че има моменти в живота на една нация, когато е добре да умеем и да сключваме примирие, за да покажем уважение към семействата и техния живот", заяви Макрон по време на съвместна пресконференция с президента на Кот Д'Ивоар Аласан Уатара.

Повечето транспортни профсъюзи призоваха стачките да продължат по време на празниците, тъй като преговорите между премиера и синдикалните лидери не успяха да стигнат до споразумение тази седмица.

mediapool.bg