Кламер БГ - Новини: Макрон приветства "изключително достойното решение" на Ангела Меркел

Макрон приветства "изключително достойното решение" на Ангела Меркел

Европа

|
Вт, 30 Окт 2018г. 13:24ч.
Макрон приветства "изключително достойното решение" на Ангела Меркел

Френският президент Еманюел Макрон приветства "изключително достойното решение", взето от Ангела Меркел след изборното поражение в германската провинция Хесен, през 2021 г. да се оттегли от канцлерството, предаде Франс прес.

"Това е нейното решение и аз го намирам за изключително достойно за уважение и крайно почтено", заяви Макрон, изразявайки възхищението си от германския канцлер.

На власт от 2005 г., в понеделник Меркел обяви, че сегашният й мандат като канцлер е последен и че се отказва от председателския пост в партията си. Това стана ден след като на регионалните избори в Хесен нейният Християндемократически съюз спечели най-много гласове - 27 процента, но те бяха с 11 процентни пункта по-малко, отколкото на предишните избори.

"Ангела Меркел никога не е забравяла какви са ценностите на Европа и управляваше с много смелост страната си", отбеляза Макрон на пресконференция с етиопския премиер в Елисейския дворец.

Казвам това в контекст, в който няма нищо успокояващо, след като резултатите от изборите в Хесен показаха възход на няколко партии и най-вече на (крайнодясната) Алтернатива за Германия. Разглеждам това като европейско, а не само като германско явление, а цифрите при крайната десница във Франция са по-значителни. Възходът на крайната десница показва, че други партии не успяват да отговорят на гнева на народа или на страховете му, каза френският държавен глава.

Белият дом смята, че намерението на германския канцлер Ангела Меркел да не се кандидатира за преизбиране през 2021 г. и да се оттегли от политиката е вътрешен въпрос за страната и сънародниците й, каза на брифинг с журналисти говорителката на американския президент Сара Сандърс.

mediapool.bg