Кламер БГ - Новини: Макрон осъди "крайното насилие" по време на протестите на "жълтите жилетки"

Макрон осъди "крайното насилие" по време на протестите на "жълтите жилетки"

Европа

|
Нед, 06 Ян 2019г. 15:09ч.
Макрон осъди "крайното насилие" по време на протестите на "жълтите жилетки"

Френският президент Еманюел Макрон осъди "крайното насилие", както се изрази той, по време на вчерашните протести на "жълтите жилетки". Той направи това в публикация в Туитър снощи, цитирана от ДПА.

"За пореден път Републиката беше атакувана от крайно насилие - нейните пазители, нейните представители, нейните символи", се казва в съобщението на Макрон в социалната мрежа.

"Справедливостта ще възтържествува, посочи той и добави: Всички трябва да се успокоят, за да може да има дебат и диалог."

Около 50 000 души са участвали в демонстрациите вчера в цяла Франция според министъра на вътрешните работи Кристоф Кастанер. Участието прилича на нещо като съживяване на протестите след намаляването на броя на протестиращите в последните седмици на 2018 г., отбелязва ДПА.Като цяло броят на протестиращите в цяла Франция остана доста под този от първите няколко седмици след началото на протестното движение, отбелязва ДПА.

През празничния период в демонстрациите се включиха малцина. Макрон беше предложил мерки за намаляване на данъците и бонуси към възнагражденията, за да успокои протестиращите, които искат по-добър жизнен стандарт. Той също така беше обещал национален дебат по широкия кръг от въпроси, повдигнати от протестното движение.

Френските сили на реда използваха сълзотворен газ и боеприпаси "флашбол" срещу протестиращи в центъра на Парижснощи, където няколко хиляди демонстранти продължиха натиска върху президента Еманюел Макрон.

Крайречен ресторант по Левия бряг на река Сена бе обхванат от пламъци, а край музея "Орсе" и Френската академия полицията се намеси, когато протестиращите се отклониха от официално одобрения маршрут.

Полицейски корабчета патрулираха по река Сена, а на булевард "Сен Жермен" на Левия бряг бяха запалени мотоциклети и една кола. След намеса на полицията и пожарникарите бяха отстранени издигнати на булеварда запалени барикади.

Вчерашният протест на "жълтите жилетки" бе предварително обявен и одобрен от властите, за разлика от някои неразрешени протести през декември, които прераснаха във вандализъм, мародерство и хаос.

Протестите преминаха предимно мирно, освен когато някои протестиращи се опитаха да пресекат Сена по пешеходен мост, което беше отклонение от предварително одобрения маршрут от кметството до парламента. Полицията използва палки и сълзотворен газ и попречи на демонстрантите да преминат моста.

При вчерашните протести на "жълтите жилетки" в Париж са арестувани 34 души, съобщи полицейски източник, цитиран от ДПА. Източникът не даде информация за пострадали полицаи или протестиращи.

В северния град Бове силите на реда използваха сълзотворни гранати, за да попречат на около 600 "жълти жилетки" да влязат в града след опит да блокират летището.

В северозападния град Руан протестираха между 1000 и 2000 души. Един демонстрант бе ранен в главата от "флашбол", а най-малко двама протестиращи бяха арестувани. По главния булевард на града бяха издигнати две барикади, една от които бе запалена.

В южния град Монпелие четирима полицаи бяха леко ранени от камъни и бутилки. В западния град Нант при протеста с участието на най-малко 2000 души имаше сблъсъци и поне един човек бе ранен.В югозападния град Бордо протестираха над 1000 души, в Марсилия 500.

"Не може да се види краят на улицата", каза млад протестиращ пред ДПА на фона на изпълнения с демонстранти булевард "Сен Жермен", носещи жълти светлоотразителни жилетки, превърнали се в символ на протестното движение. "За началото на годината е добре", каза 27-годишната Лесли Жоли, 27-годишен логистичен мениджър, също участвала във вчерашните протести в Париж.

Профилът на малката агенция Лайн нюз в Туитър събра 1,7 милиона гледания на кадри, на които мъж - очевидно боксьор - напада полицейските части за борба с безредици с голи ръце и заедно с други протестиращи ги принуждава да се отдръпнат от мостана Сена.

Човек със същите дрехи може да бъде видян и на още един видеозапис, на който видимо рита полицай, паднал на земята.

Министър Кастанер сподели съобщение в Туитър на полицейски синдикат и заяви, че мъжът е идентифициран, и определя действията му като "страхливо и нетърпимо посегателство".

Лидерът на радикалната левица Жан-Люк Меланшон, който подкрепи протестното движение, обаче изрази друго виждане за нещата.

"Ръкопашен бой по парижките мостове", написа той в Туитър. "Властите, които издават подобни заповеди, да не би да са републиканци?", пита Меланшон в публикацията си.

Правителственият говорител Бенжамен Гриво каза, че трябвало да бъде евакуиран от кабинета си, след като вратата на сградата на министерството, в която се помещава кабинетът му, била разбита от неизвестни лица.

Полицията оцени броя на протестиращите в Париж на 3500, с 800 повече в сравнение с преди седмица и с 2000 повече в сравнение с преди две седмици.

Поради сблъсъците между демонстранти и полиция на брега на Сена многобройни групи от туристи трябваше да напуснат известния музей Орсе.

mediapool.bg